About

We are a bunch of youth who would like to restore the culture of education and critical thinking among Malaysians. Join in the war of ideas and have a splendid time!.

Diskopi adalah sebuah blog idea (warung idea), kami disini membicarakan apa-apa sahaja. Kami tidak mendukung apa-apa fahaman, malah kami terbuka kepada apa sahaja jenis idea.

Matlamat utama kami adalah membudayakan ilmu dan perbincangan di kalangan orang muda. Kami tidak menafikan bahawa ada diantara kami yang menolak beberapa intipati idea-idea liberal, namun itu tidak bererti kami adalah berfahaman sosialis, dan itu juga tidak bermakna kami menolak idea-idea sosialis secara bulat-bulat. Kami sentiasa mencari idea-idea baru dalam memperbaiki kehidupan. Kami juga bersifat terbuka kepada sebarang topik perbincangan. Kami berpegang kuat kepada konsep-konsep demokrasi dan kemanusian, dan menolak sebarang bentuk penindasan.

 

P/S: Dude, u forgot to explain namer DISKOPI tu ape maknernyer. So, kasi gua explain, kalo ader yang tanyer DISKOPI tu stand for what.

Ok. Buat pembaca-pembaca yang budiman, DISKOPI tu adalah singkatan dari Diskusi Santai Kopi – DISKOPI. Asal mulanya adalah dari siri diskusi-diskusi secara santai yang sering kami lakukan sesama kami di dalam dan di luar kampus sambil ditemani oleh secawan kopi atau segelas teh. Tapi takkan nak letak nama DISKOTEH pulak. Silap sebut bunyinya macam tak senonoh la pulak. Hehehe. So, akhirnya nama DISKOPI yang kami pilih sebagai kata singkatan kepada Diskusi Santai Kopi.

Sambil diskusi sambil pekena kopi O panas. Perghhhhh! Cukup Nikmat!

 

27 Responses

  1. Salam Aidilfitri

    Tahniah di atas kemunculan Blog. Yang menarik ialah niat ‘to restore …. and critical thingking’ tu. Sudah sememangnya kehangatan beragama dewasa ini mengajak kepada mengenepikan fungsi berfikir, tanpa disedari.

    Teruskan perjuangan.

  2. Hi, I run Project Malaysia, and I would really like you guys to contribute, please drop me a line to speak about contributing to us.

    meeshlet@gmail.com

    http://www.projectmalaysia.org

  3. kalau diinggeriskan, diskopi bermaksud nyahkopi. atau nyahkafein. supaya tak lagi mabukmabuk.

  4. laaa…..kafein pon bole buat mabuk ke? gua ingat cinta jer boleh buat orang mabuk. hahaha.

    cinta adalah yang paling memabukkan!

  5. apsal takde kategori filem? adakah sebab shah alam takde pawagam?

  6. nice blog, aku suka stail nie, smthing like critical thinking and intelect discourse.. and talk about sensititive issue also, including faith, Islam, politic, ethic, social, law, n many more… go furthur guys… Log on to my blog also…

    “sekadar berkongsi”

  7. blog aku..

    ahmadfahmie.wordpress.com

  8. bagusla ada anak-anak muda macam ni. bersedia untuk berfikir. bersedia untuk berbeda.

    teruskan!

  9. Tidak ada apa yang lebih ‘MALAYSIA’ dari menikmati kopi ‘o’ yang hangat (atau teh tarik), di minum di sebuah kedai mamak yang bising, sambil dikelilingi rakan-rakan, membincangkan segala macam hal.

    Tahniah Diskopi

    Johnny B. Rempit
    The Rempit Chronicles

  10. haha…
    korg sume drpd u mne?
    gmpk jgk ak tgk artikel2 korg kt cni…
    syabas…
    nowadays, smkn kurg ank2 muda yg kritikal dlm apa2
    jua informasi @ maklumat…
    ak hrp sgt korg dpt bmbg mrk2 yg tercicir dlm medan ilmiah mcm ni…
    tp ak rs kurg ar…
    apsal xde diskusi ttg ilmu2 cinta duniawi dlm nie???
    hahaha…

  11. salam perjuangan anak muda

  12. kitorang dari CPI tabik spring buat comrade2 seperjuangan diskopi.

    “Let a hundred flowers bloom” – Mao Tse Tung

    (tapi jangan potong those flowers macam Mao buat udah….)

  13. Salam Haris dan Firdaus..
    Selamat berdiskusi dan bertukar pendapat..
    Orang muda perlu cepat, tangkas dan peka seperti kalian..
    Teruskan perjuangan anda
    http://mohsenamdan.blogspot.com

  14. I like you as a bunch of youth. you are the ones who can make changes for the better in this country of ours MALAYSIA.
    the USA is now, under Barack Obama, is embracing a new change.. most Americans..white, black, latinos, asians, middle eastern etc are beginning to behave that they are the same..the Obamania is infecting the americans.
    I hope DISKOPI will have positive effectual changes in our malaysians attitude..malays, chinese, indians, dayaks, melanaus, kadazan, dusun, skai, negritos are ALL MALASIANS..let us not have ketuanan melayu, keris wavings, orang pendatang, etc etc.
    we do not want to have situations like in the Israel-Gaza; middle east situations..we want a peaceful atmosphere where EVERY MALAYSIAN can walk tall and work peacefully..without looking behind one’s shoulder of being branded as not being malaysian…more discussion on being ONE BEING A MALAYSIAN..should be encouraged by DISKOPI. You should start from the formal educational institution and also the family institution.

  15. I love your site. Keep it up !

  16. Tujuan saudara/saudari untuk explore new ideas adalah satu budaya yang harus digalakkan di kalangan anak muda kita.

  17. salam..
    rancakkan lagi penulisan hangpa..
    ramai peminat dah diskopi ni..n i’m the one la

    ..haha

  18. akan segera mengekori blog ini🙂
    teruskan

  19. salam..oit,aku antara aktivis proM UPM,mrgkap MPP cambez r kt UPM..hehehe..bkn nk debat2 kt cne..cme nk mnta tlg cket..aku BA English student, im doing a thesis on ” factors contribute to the usage of blog among students activist in xpressg democratic view”..

    mula2 plan nk amik dak2 gamis n pkpim sbg subjek, tp aku cam lbih tetarik ngan dak2 bijak yg sengal n sempoi cm korg..huhuhu..

    so,leh x bg aku cntek no spe2 utk dpt info detail psl KAMI..jgn risau..korg xkn dilayan sebagai tikus makmal..aku cme nk lbh faham korg,n nk lecture2 ne sdar kwujudan mhsswa mcm kite yg bkn idup kt univ ne utk pg lecture jer…please….please…do respon k!

    p/s- me email (Fb skali)= ruqayya_xiaoyu@yahoo.com

  20. I like you as a bunch of youth. you are the ones who can make changes for the better in this country of ours MALAYSIA.the USA is now, under Barack Obama, is embracing a new change.. most Americans..white, black, latinos, asians, middle eastern etc are beginning to behave that they are the same..the Obamania is infecting the americans.I hope DISKOPI will have positive effectual changes in our malaysians attitude..malays, chinese, indians, dayaks, melanaus, kadazan, dusun, skai, negritos are ALL MALASIANS..let us not have ketuanan melayu, keris wavings, orang pendatang, etc etc.we do not want to have situations like in the Israel-Gaza; middle east situations..we want a peaceful atmosphere where EVERY MALAYSIAN can walk tall and work peacefully..without looking behind one’s shoulder of being branded as not being malaysian…more discussion on being ONE BEING A MALAYSIAN..should be encouraged by DISKOPI. You should start from the formal educational institution and also the family institution.
    +1

  21. Why… thank you Cinderella…

  22. Idea kewujudan blog ini sendiri satu idea yang bagus.
    Teruskan, negara kita masih pincang dengan ketiadaan anak-anak muda yang serius dalam hal-hal umum begini.

    Syabas.

  23. tahniah semua

  24. I would like to do an an interview with some of you. It can be done online for anonymity sake. So please send me an email kevinfernandez1@yahoo.co.uk for further details. Your kind participation is much appreciated.

  25. Makluman:
    Malam Satira Politik
    26 April 2012 I 8malam I Di Dataran Shah Alam I
    Persembahan:
    Amin Iskandar I Dinsman I Hishamudin Rais dan ramai lagi
    Anjuran:
    Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (Gamis)
    dan
    Inspirasi Anak Muda Malaysia (Inspirasi)
    Jemput semua hadir

  26. Salam.

    I would like contribute my thoughts and article. Appreciate your reply. Thank.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: