RACISM IN FOOTBALL

By LOQUE

Football for years has had a common goal: Bringing people together. That is the true joy of the sport and it will remain so for the rest of days. You could be at a game sitting by a complete stranger, and for those ninety minutes you are united as one. Football’s popularity is unrivaled, its attractiveness unquestioned, and its reputation as a trend-setter unmatched. With over 3.5 billion people watching the World Cup every four years, football (or Soccer in some parts of the world) is at the apex of sports. However, the World Cup is not a sufficient enough example portraying why football is such a popular game. Around the world, from Europe to China, Australia to South America, and India to the USA, big leagues to bigger tournaments, small leagues to even smaller tournaments are all set up in order to give people the opportunity to take part in the beautiful game; and make no mistake about it, football is the world’s beautiful game. Unfortunately, with everything beautiful, there is a downside. In the world of football, the problem with racism is an ever-growing reality. This distinctive predicament makes us, the fans and players alike, forget about the game and realize at the end of the day that it is a game played among all human beings, among one race. This element is a nasty one and should be completely stamped out, not only in the world of football, but in every sport and in our everyday lives as well.

The issue of racism has been a growing problem in recent years, not only in football, but in-fact in all sport societies where an increased interaction between cultures is ever present. It has been cruel and sometimes downright evil to watch some matches where racism takes place, and fighting it should be the number one priority for every football association set up around the world. Two main examples come to mind when thinking of extreme racist abuse. Cameroon striker Samuel Eto’o, who also plays for giant club Barcelona in Europe, received vigorous “monkey chants” from groups of spectators which seemingly grew within seconds to the whole stadium. Eto’o threatened to leave the pitch because the abuse was honestly that horrible. The other incident occurred during a Spain-England friendly, where many of the black English players received that same abuse. I remember watching these games and thinking to myself the referee should simply stop the game. I couldn’t believe that during such matches, between two such well-known sides, at club level and international level, such incidents could occur. It was literally painful to watch and I was disgusted with anyone who called themselves fans for participating in such an act. These people, or fans in their own regard, which joined in such “monkey chants” or any other similar behavior, are simply adding to racial divisions in sport. It could be that they are not fully aware of the wider consequences of their actions, where lack of education and experiences among other cultures and people acts as a heavy contributor to their intolerance of others. This is where the work of sport federations together with clubs, fan associations, governments & NGO’s must join forces in order to support the movement of fighting racism. Football has been at the forefront of fighting this epidemic in sports, with such countries as England, Austria, Germany, and Australia leading the way. FIFA has pulled several campaigns to combat racism, among others, Kick It Out& Show Racism the Red Card, My Game Is Fairplay, Campaign Against Racism, and the United Against Racism in European Football. FIFA effort appears successful, especially in Europe.

These high profile campaigns have been put into place and are slowly making headway in the fight against racism. In an attempt to teach tolerance and understanding, these organizations are hoping that with time, the will and desire will break through in order to achieve a cleaner environment in the world of sports. Football leads the way in this struggle because of the popularity of the game. It will be a long-term struggle to eradicate it fully, but with education and by raising awareness in younger generations, the future does look better. Discrimination towards any athlete is improper conduct. Any sort of intimidation toward any person, anywhere, because of the color of their skin is unacceptable. This is the message. This is the fight. Racism must be kicked out. It does not belong in the beautiful game and does not reflect the spirit of the game.


11 Responses

  1. Ini yang baguslah dengan Diskopi. Semua ada. Dari politik sampai sukan. Dari dalam English sampai ke dalam bahasa Melayu. Dari serius hingga santai. Diversiti!

  2. ini citer kat luar. mcm ne ngan kat negara kte sndiri? bola kat msia ni ade rasisme tak? ade tak pilih warna kulit waktu nak masuk tim bola? tak kira la sama ade tim bola skolah ke, kelab ke, flat ke, daerah ke, negeri ke ato negara? ada pilih tim ikot warna kulit tak? ini yg penulis tak huraikan.

    harap penulis dpt huraikan masalah ni kat msia sbb ramai yg ckp tim-tim bola kat msia pilih ikot warna kulit. sbb tu lah kalo tngok komposisi pemain akn ada satu kaum je dlm tim tu mcm tim melayu, tim india, tim cina, tim iban, tim kadazan, tim kenyah, tim bajau dll. jarang bole tngok tim yg berbagai kaum. naper hal ini berlaku? adakah kerana rasisme?

    • Striker kampung: terima kaseh atas keprihatanan saudara tentang bola sepak negara…Dalam bola sepak, kita perlu kembali kepada basic..ability individu…memang benar,bola sepak malaysia ada juga rasisme,tetapi tidak kritikal…tentang memilih ras mahupun warna kulit, memang tidak dinafikan..tapi tulisan ini bukan sahaja mengkritik tentang rasisme yang berlaku di eropah, tapi di seluruh dunia..sebab itu FIFA dan NIKE bekerjasama membanteras gejala rasisme…

      Kalau dikumpulkan semua bangsa untuk bermain bersama memang boleh, tetapi akan timbul 1 masalah yang meruncingkan..iaitu,bagaimana ingin menang.. Bagi saya, goal setiap pasukan adalah kemenangan…Bayangkan,25 orang pemain dalam 1 pasukan..24 orang telah dipilih untuk mewakili 1 pasukan.. Dan sekarang tinggal 2 orang..Seorang bangsa melayu dan seorang bangsa india, coach pasukan tersebut pasti akan memilih pemain yang berkemahiran tinggi untuk melengkapkan 1 pasukan..Dan kalau seseorang yang berlainan bangsa itu bagus main, adalah sesuatu yang amat merugikan pasukan sekiranya dia dinafikan untuk bermain..Sebagai contoh, 2 orang yang saya katakan tadi itu Messi dan Badrol Baktiar..Adakah anda akan menolak Messi dari pasukan kerana dia bukan bangsa melayu??Saya yakin 100% tidak..

      Saya tidak menafikan tanggapan saudara bahawa rasisme juga berlaku dalam bola sepak malaysia..tetapi,kita kena mengambil kira semua aspek tidak kira populasi, kemahiran yang dimiliki,dan sebagainya..1 hal lagi, pemilihan pemain adalah mengikut apa yang kurangnya pada pasukan..Sekiranya pasukan mencari defender, kenapa perlu ambik striker???

      Jadi di sini, saya melihat rasisme dalam bola sepak malaysia belum mencapai tahap kritikal kerana kebanyakan pemain di malaysia adalah orang malaysia sendiri…Di eropah tidak,mereka berlainan negara.. sebab tu berlakunya rasisme…masalah bola sepak malaysia cuma ada 1 sahaja, SULTAN BOLA…

    • striker kampung ni mesti jenis muka mintak penyepak tp kuat gebang.

  3. the writer wrote “Football for years has had a common goal: Bringing people together”. i can only partly agree with the writer. the other part the writer did not mention. the ugly part of football. i do think that football also bring people to conflict and rivalry. some of the rivalry can even end up in violent, fight between supporters, sexual harassment towards female spectator, arsonist (for example during the case of kelantan supporter who burn the stadium few years ago), riot (a lot of example of rioting between supporters especially if italian team verses british team) and also death (the recent one was riot between two egypt club where tens of people died). i love football but i also aware that football can also bring conflict, bloody rivalry and culture of hooliganism.

    • benda apa atau keadaan apa di dunia ini yang tidak membawa kepada keganasan, pergaduhan malah bunuh-membunuh?

      intinya permainan bola sepak diadakan untuk mengalakkan semangat setiakawan dan kesamarataan antara pemain di atas padang..

      sbb tu penulis guna ‘common goal’, cita-cita bersama…

      • persenggamaan di atas dasar cinta yang dalam tidak akan membawa kepada keganasan, pergaduhan dan bunuh membunuh. malahan mendapat pula kenikmatan dan kelazatan tubuh dan seksual serta kebahagiaan jiwa, fikiran, rohani dan nurani. oleh itu marilah kita merayakan persenggamaan dan cinta! tubuh yang terpenuh oleh senggama dan jiwa yang terpenuh oleh cinta pasti akan membasmi virus sengketa!

  4. shikin suka main bola = koy?

    • koy? sapekah mamat tu? striker? defender? midfielder? playmaker? goalkeeper? atau jelmaan messi versi malaysia?

  5. bro loque,

    msia tewas 4-0 di tangan jepun. ape crit ni? 4 bijik siot! byk tu! tak berbalas plak tu! ape lu punye analisa bro?

    • actually,dalam bola sepak,sepa buat silap,dia kalah..defending malaysia rapuh,kemudiannya jepun convert chances to goal..itu sahaja…malaysia perlu belajar untuk meminimumkan silly mistake…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: