FORUM ORANG MUDA: JOM TURUN RAMAI-RAMAI

Etnik, Agama Dan Raja

Pendapat orang muda jarang mendapat tempat. Pandangan orang muda sukar mendapat ruang. Suara orang muda kurang pula diberi peluang. Menyedari hal ini, Penerbitan Gerakbudaya telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan suatu forum perbincangan dengan membariskan beberapa orang tokoh muda dari pelbagai latarbelakang sebagai panelis untuk berbincang dan menyuarakan fikiran mereka tentang persoalan-persoalan “panas” yang telah dan sedang melanda tanah air kita dewasa ini.

Apa pandangan orang muda tentang soal etnik? Apa pendapat orang muda tentang soal agama? Apa pula fikiran orang muda tentang soal Raja? Apakah pula pemahaman orang muda tentang demokrasi? Adakah etnik, agama dan Raja memberi kesan terhadap perkembangan demokrasi di negara kita ini? Adakah kesannya negatif atau positif? Adakah ianya menghalang atau membantu di dalam proses pendemokrasian negara kita? Apa kata orang muda? Apa analisa orang muda? Apa suara orang muda?

Untuk mengetahui suara orang muda di dalam membincangkan persoalan-persoalan “panas” ini, jom kita ramai-ramai datang, hadir dan sertai forum orang muda ini. Walau pun panelisnya orang muda tetapi forum ini terbuka untuk semua, muda dan tua, baru dan lama.

Berikut adalah maklumat tentang forum orang muda ini:

Tarikh      : 24 Oktober 2009 (Hari SABTU)

Masa        : 2.30 Petang – 5.00 Petang

Tempat   : KL & Selangor Chinese Assembly Hall, No. 1, Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur (Bangunan sebuah berwarna putih di hadapan Stesyen Monorail Maharajalela).

Berikut ialah biodata ringkas para panelis muda di Forum Orang Muda:

Fahmi Reza:

Fahmi Reza ialah seorang pereka grafik dan pembikin filem dokumentari yang menggunakan seni sebagai medium untuk membangunkan kesedaran di kalangan orang muda ke arah perubahan sosial dan politik yang lebih adil dan demokratik. Beliau telah menghasilkan dua buah filem dokumentari sejarah perjuangan politik radikal yang berjudul “10 Tahun Sebelum Merdeka” dan “Revolusi 48”. Filem dokumentari beliau yang berjudul “10 Tahun Sebelum Merdeka” (http://10tahun.blogspot.com) telah menjadi sebuah filem dokumentari “cult” yang cukup popular di kalangan anak-anak muda.

Shazni Munir Mohd Ithnin:

Shazni Munir adalah pemimpin mahasiswa yang masih menuntut di Universiti Malaya dan aktif dalam gerakan mahasiswa di tingkat nasional. Selain dari menerajui Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) Universiti Malaya dan memimpin Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (GAMIS), beliau juga merupakan Pengasas Bersama Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA) dan Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM). Beliau juga turut aktif di dalam bidang penulisan dan idea serta cetusan pandangan beliau boleh dibaca di blog Perubah Zaman (http://shaznimunir.blogspot.com)

Lee Kai Loon:

Lee Khai Loon adalah bekas aktivis mahasiswa dari Universiti Teknologi Malaysia. Beliau pernah menerajui organisasi pemuda DEMA semasa beliau mahasiswa dan beliau jua pernah bertugas di Hong Kong sebagai anggota sekretariat Asian Students Association (ASA). Sekembalinya beliau daripada Hong Kong beliau mendirikan Youth For Change (Y4C) dan menjadi salah seorang daripada anggota sekretariatnya. Kini beliau memegang jawatan sebagai Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan dan Ahli Maljis Perbandaran Selayang.

Mohd Hariszuan Jaharudin:

Mohd. Hariszuan adalah mahasiswa tahun akhir jurusan Sains Politik di UKM. Beliau merupakan salah seorang daripada pengasas ruang wacana bebas blog Diskusi Santai Kopi (Diskopi). Di samping aktif menulis di Diskopi beliau juga aktif di dalam Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI). Di KAMI beliau menerajui Biro Majlis Diskusi dan Dialog (MADILOG). Selain daripada itu beliau juga terlibat aktif di dalam penyelidikan pilihanraya kecil di Permatang Pasir dan Bagan Pinang. Idea dan cetusan pandangan beliau boleh dibaca di blog Diskopi (https://diskopi.wordpress.com)

Komentar Forum: Bro TukarTiub a.k.a Hishamudin Rais

Hishamuddin Rais adalah orang tua yang perawakan, otak dan jiwanya tak pernah tua. Beliau adalah pengasas mazhab Non- Governmental Individual (NGI) dan pengarang buku agitasi khusus buat orang muda “Pilihan Raya atau Pilihan Jalan Raya” dan buku separa-intelektual “Keganasan, Penipuan & Internet”. Beliau sekarang aktif menulis di blog separa-tabloid http://tukartiub.blogspot.com yang sudah pun menjadi “cult classic”.

Sebarang pertanyaan atau maklumat sila hubungi: Ms Lee Siew Hwa di 03-7957 8342/8343 atau 016-465 5107; Shahrir Halim di 012- 321 5803 atau Mr Chong Ton Sin di 016-379 7231.

Website: http://www.gerakbudaya.com

BERSAMA GERAKBUDAYA BERGERAK MEMBANGUNKAN
BUDAYA WACANA DI KALANGAN ORANG MUDA

8 Responses

  1. Laporan atau kesimpulan untuk FORUM ORANG MUDA ni takda ke??…gerakan harus diteruskan…walau melalui apa cara sekalipun…

  2. Ader… tapi ambik mase sikit ar. Diskopi bukan profit base untuk nak pastikan efficiency pada tahap optimum. Kalau nak menyumbang tenaga kerja dialu-alukan. Kalau tahu sangat gerakan harus diteruskan, janganlah takat nak komen jer, offer ar nak sumbangkan tenaga kerja atau lebih baik lagi join ar Diskopi.

  3. heheh….apa boleh buat…orang suka ‘komen’ dari buat kerja…haha…orait, aku student uitm shah alam…kat sini aku tak jumpa lagi orang-orang yang suka berfikir macam kamu semua…mungkin ada, tapi tak jumpa….itu sebab aku ‘mencari’…apa yang aku boleh, aku buat,…apa yang aku boleh bantu, aku akan bantu….

    -Daud Mili-

    • UiTM Shah Alam… haha memang tepat pada masanya. Kamu harus berhubung dengan The Padawan untuk membincangkan masa depan UiTM Shah Alam secara lebih terperinci. Kami bebudak Diskopi bukan sekadar menulis sahaja, ada sahaja pelbagai gerak kerja sosial untuk mencipta kesedaran dikalangan orang muda. Apa kata anda pertimbangkan dengan serious untuk menyertai geng Diskopi… apacam? Kalau berminat sila hubungi saya pada alamat e-mel diskopi@gmail.com

  4. Facebook?…apa address???…urm..aku ada ajak beberapa orang yang suka berbual dan bertukar fikiran dengan aku,…adiorang tertarik jugak,..tapi, diorang bertanya,sama macam aku pun tertanya, misi dah objectif diskopi ini diwujudkan dan apa hala tujunya,??? kami takut terikat dengan perkara-perkara yang kami sendiri tak tahu…

  5. bro, chantek ar kalo nak jumper. bole jumper kat bangi kalo lu ader maser coz kiter orang base kat bangi. kalo bangi jauh sangat, kiter ble jumper kat area yang lu orang senang. gua blajar kat ukm tapi weekend gua balik pj. sabtu ato ahad kalo nak jumper sempoi gak.

    ini email kontek gua: tshirtpagoda@yahoo.com. lu orang ble emel gua, pas tu kiter set kat ner nak jumper sembang-sembang sambil pekener teh tarik dan rokok kretek. amacam?

  6. boleh aje….tapi sekarang UiTM tengah exam la bro…agak sibuk sikit…haha…ada masa, ALLAH pertemukan kita…
    daudmili@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: