Demokrasi Lembu

cowSering diperkatakan bahawa adalah penting untuk sesebuah negara untuk mempunyai demokrasi. Hanya dengan demokrasi sahaja kemajuan dapat dicapai. Namun pada asasnya ramai yang tidak tahu apa sebenarnya itu demokrasi. Keadaan sedemikian menyebabkan pemimpin-pemimpin melaung retorik-retorik demokrasi tetapi sebenarnya konsep ini membawa banyak masalah. Yang ada akhirnya adalah pemimpin-pemimpin, yang pertamanya tidak membawa apa-apa perubahan dan hanya menunggu masa untuk hilang, dan keduanya,  mereka yang pseudo-demokratik dan cacat.

Setiap kali dibicarakan dasar atau prinsip untuk majukan negara, antara perkara pertama yang mesti disebut adalah demokrasi, baik dari mereka yang setakat retorik atau mereka yang idealis tetapi tidak mencapai apa-apa. Difikirkan kembali, kenapa perlunya demokrasi?

Secara asasnya, demokrasi itu hanya melambangkan ‘herd mentality’. Jika dilihat keadaan negara, inilah yang berlaku. Semua ikut tanpa bertanya, asalkan semua lakukan begitu. Tapi apakah sebenarnya yang diikuti? Seringkali disebut sahaja Agenda Melayu? Tetapi apa sebenarnya agenda Melayu? Daripada 50 tahun dulu hingga sekarang, apa yang berkembang? Ekonomi Malaysia secara keseluruhannya masih lagi bergantung pada minyak dan hasil pertanian, secara keseluruhannya. Sekiranya tidak tepat sekalipun, boleh dikatakan bahawa ekonomi Malaysia hanya ekonomi bahan mentah. Ini yang menyebabkan Malaysia dieksploitasi. Mengeksport minyak dan kelapa sawit dulu, kini, dan selamanya.

Tapi ada juga yang ikut. Semua juga ikut. Perkongsian kuasa? Adakah betul ada konsep sebegitu? Yang ada cuma ‘yang menurut perintah’. Baru-baru ini ada mereka yang melaungkan pembaharuan. Reform? Ini satu lagi cubaan untuk lebih demokratik. Tetapi demokratik untuk apa? Selalunya tidak ada pun konsep demokrasi. Dikatakan demokrasi penting untuk lebih terbuka. Tetapi hakikatnya demokrasi tidak pernah begitu. Yang ada cuma sekumpulan elit sahaja yang buat keputusan kemudian yang lain ikut serta. Selalunya begitu. Bukan sahaja dulu tidak demokratik. Sekiranya ingin demokratik pun, tidak akan ada demokrasi kerana demokrasi tidak pernah jadi.

Yang ada hanya mereka yang ikut sahaja. Ikut beramai-ramai, kononya seperti faham agenda tetapi sebenarnya tidak.

Di rantau Asia, tidak ada lagi satu negara yang mencapai kemajuan dengan demokrasi. Jepun, Korea, Taiwan, yang dikatakan antara negara paling maju di Asia, tidak memeluk demokrasi secara jatinya. Sekarang China, yang dikatakan ‘superpower’ terbaru, merupakan negara berpolitik komunis.

Tidak ada hujah untuk mengatakan bahawa demokrasi diperlukan. Baru-baru ini, masalah yang berlaku Malaysia timur, negeri-negeri Selangor, Pulau Pinang dan pada mulanya juga Perak, perlihatkan tiada kepimpinan yang tegas dan utuh. Demokrasi?

Demokrasi tidak diperlukan. Yang diperlukan hanya ideologi dan kepimpinan tegas. Itu sahaja yang diperlukan.

Advertisements

6 Responses

 1. mungkin juga kerana masyarakat kita sendiri masih belum matang dalam berpolitik, terlalu emosional terlalu taksub dengan ‘fahaman politik’ masing-masing hingga terlupa apa objektif sebenar yang perlu dicapai.

  Terlalu menjunjung konsep demokrasi hingga negara dan masyarakat kekal hidup dalam kemelesetan tiada gunanya juga.

  In the end of the day, its for the people to decide what is it that they wanted for their country.

  btw, what about ‘demokrasi terpimpin’ then? ;p

 2. Salam

  Demokrasi terpimpin kot??? Biasanya publik memberi pendapat, tetapi pemimpin le yg memilih pendapat yg ia rasakan terbaik… dlm hal ini mereka yg ada kuasa ler yg menjalankan sesuatu pendekatan yg ia rasakan terbaik utk negara…

 3. tolak demokrasi!!
  amik meritrokrasi!!

 4. Laman web nih demokrasi ker?? Kenapa posting sy sebelum nih kena delete??

 5. biler mase pulak awak posting kat diskopi? maksud awak komen yer?

  Bebudak diskopi tak sewenang2nye delete komen… mungkin pasal komen awak mengandungi unsur2 kesat, lucah, atau melanggar undang-undang kot.

 6. Salam,

  Aik? Kot-kot pulak dah… mana ada komen sy ber-unsur2 lucah, kesat, atau melanggar undang2… komon la…

  hehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: