How Islam Has Liberated Me

By Lingswaran Singh

Quran

In the Name of Allah, the most Compassionate, the most Merciful.

Dear friends i am not a Muslim, however i feel compelled to write my experience in understanding Islam due to the recent backlash in regards to Nga Kor Ming’s action for reciting verses from the Al-Quran and the decision to ban the usage of Allah in non Muslim publications.

My journey in understanding Islam begun a long time ago, as I was a kid I had always been curious as to why the Malay kids keep insulting the Hindu’s in school, accusing them of being demon worshipers. I was angry that the kids ridiculed the Hindu’s and Buddhist by accusing their religions as the work of the devil, that only Muslims deserve heaven, and that all non Muslims were condemned to hell for eternity. This is what I first came to learn about Islam, that it is the only true religion, and all those that do not profess it are condemned to hell.

Years later i came to know that the Christians were pretty much the same, especially the protestants. The Catholics however had much love to share, and in 1998 the declaration by the Pope that heavens grace is not just limited to Christians but all those who do good drew me closer to Christianity (however that is for another day). The connection between Islam and Christianity were the first pillars of my personal iman. As time passed by i comprehended the concept of the Only One God.

By this time i was beyond yakin that there was only one Al-Khaliq (The Creator), and i could see the works of Al-Musawwir (The Shaper of Beauty) in every thing. I learned to appreciate Al-Mumin’s (The Inspirer of Faith) greatness, to the extent that I am able to see the beauty of HIS destruction.

My fascination of Al-Azim (The Magnificent) grew immensely. Be mindful that at this point I have never read the Quran yet, and every time I speak to a Muslim in regards to Islam, they only managed  to  push me away from Islam. Every claim they made about Islam had to put the non Muslims down. It made me feel dirty being a non Muslim. Made me feel that I do not deserve the love of Al-Wadud (The Loving One) just because I am not a Muslim. It made me feel as if Ar-Razzaq (The Provider) only cared for Muslims.

Somehow Al-Alim (The Knower of All) had much planned for me. I entered Universiti Kebangsaan Malaysia, and Arabic and Islamic studies became apart of the subjects that I had to pursue. From there onwards, understanding Islam has liberated me from my narrow mind, i realized that there is so much more to life then the dogmatic acceptance of things. Islam has taught me to think, to read, to cherish, to appreciate, to respect, to guide, to be free. Islam has taught me compassion, love, humility, justice, but beyond all Islam has liberated me…

During my second year in UKM, I had the chance to meet Ant, a convert who was previously a Christian. By Al-Majid (The Majestic One) I swear that this was the first person who spoke to me about Islam and made my heart feel peace and love, every word that came out of Ant assured me the majestic beauty of Islam. The description of Islam that came from Ant was nothing like those that came from all the other Muslims in my life. Ant drew to me the greatness of Islam under 15 minutes. It was flawless in every way, it was perfect in every way, he didn’t put anybody down, he drew the perfect Islam… Not one moment was his intention to convert or even call me to embrace Islam, but he just wanted to explain the words of Al-Khabir (The All-Aware). Just like The Phrophet’s sabdha (Peace Be Unto Him) ballighu ‘anni walau ayah.

It was since then, that I realized how beautiful the commandments of Al-Muta’ali (The Supreme One) was, and how badly many Muslims have portrayed it, it hit me then how could hatred come in my heart when I heard all those people preaching the words of Al-Barr (The Benign, The Source of All-Goodness)… then I realized they were not preaching Islam, for they don’t even know Islam. They were preaching arrogance, pride, and blind faith.

This I can say with out one moment of fear, that Al-Muhsi (The Reckoner) is beyond religion, that the Quran belongs not to Muslims but to all of Mankind, it is for the benefit for all Muslims and non Muslims alike. Its high time Muslims realize that Al-Hay (The Ever Lasting) is beyond Islam, that HE is present in the lives of every being, for HE is the lord of the Universe and beyond. Al-Wahid (The One) is as intimate with each and every being, Muslims and non Muslims alike. Al-Sammad (The Eternally Besought) regulates the life of all.

For this, no one will stop me from knowing Al-Khaliq (The Creator), no one will stop me from preaching the words of Al-Haqq (The Truth), and no one will stop me from uttering, writing, or declaring الله أَكْبَر , and no government will ban me from publishing the names of Al-Warrith (The Ultimate Inheritor). For those who ban the usage of “Allah” and recital of Al-Quran by non Muslims, I pray to Al-Tawwab ( The Granter & Acceptor of Repentence) that your sins are forgiven and that your mind and soul is enlightened, that you will soon see that the magnitude of Dhul Jalal Wal Ikqram (Possessor of Majesty and Honour) is beyond Islam. May Ash-Shakur (The Appreciative) bless upon you the grace and strength to appreciate Al-Wassi (The All-Encompassing, The All-Embracing).

Peace be upon you.

47 Responses

  1. Beautifully Written Lings!!
    this is a fruitful reading for all believers of religions…

    May Allah shower you with hidayah and Mercy!

  2. see…
    aku doa pada Allah supaya ko diberi hidayah..
    keep on searching
    truth is everywhere..

    kalau nk baca quran n translation..go to

    http://www.allahsquran.com

    jgn rasa takut/inferior nk baca..kitab ni diturunkan untuk semua manusia generasi akhir zaman..so semua boleh baca..tp aku sedih ramai org muslim tu sendiri xmau baca…

  3. dear lingswaran singh,
    so far, i would say Islam that i know is very superficial in Malaysia. we don’t have the culture of learning, thinking and criticizing here. the muslim are rather sleeping in their comfort zone and feel exclusive about the religion.
    i came to know my faith when i was in ireland. i started using rationality, rather than blind faith like before. i have debate, lengthy discussion with christian, political people and atheist. believe me, i was about to abandon Islam that i learned in Malaysia, and embrace the new religion.
    guess what?
    i am still a muslim. but a muslim, who question everything and start using common sense and rationality before reading and understanding the revelation (Al-quran).
    thanks to Allah, my faith is stronger now.
    there are so much misperceptions and challenge out there before we are get to know the Creator. but believe me, if we are sincere, He will always help us to show us the path.
    so, go on reading and thinking.

  4. Yeah bro! Your name also almost near to the great Martin Lings! Go check out his book on Prophet Muhammad.

  5. sebenarnya bukan islam pun boleh masuk syorga.

  6. Apabila sedar akan betapa AgungNya Illahi, syurga tidak lagi bermakna, kerana segalanya adalah buat NYA, bukan kerana mahukan syurga atau kerna takutkan neraka.

  7. betol gak. sebenarnya tak penting pun tuhan atau takda tuhan. ini sama macam tak penting agama atau takda agama. yang paling penting, hiduplah baik2. jangan kaco orang. jangan monopoli. jangan menindas. hidup keamanan sosial(isme).

  8. Tunas — kebebasan yang dinikmati dalam sistem pasaran bebas lah kurniaan Allah S.W.T. Sistem ekonomi Islam lah serupa dengan sistem Adam Smith — sistem yang bebas namun prihatin terhadap masyarakat. (Smith menyokong cukai tapi dalam bentuk minima) Sama seperti zakat yang bersifat minima, bukannya seperti kadar percukaian negara demokrasi sosial yang sampai 50-60% !

    Tunas, PENTINGNYA ada Tuhan. Hanya dengan adanya keimanan dan ketaqwaan, manusia baru boleh memanfaatkan keupayaan dan akal mereka untuk kretiviti dan inovasi. Max Weber telah buat kesimpulan dalam eseinya ‘The Protestant Ethics and the Spirit of Capitalism’ (1904) bahawa kemakmuran masyarakat Amerika didorong oleh etika keimanan — hard work, self-reliance. Jangan mengabaikan bahawa profesion Smith ialah profesor falsafah moral, sistem kapitalis lah paling berkemanusiaan, sistem yang diasaskan atas keimanan dan tanggungjawab.

    Tunas, sifat-sifat ‘kacau’, ‘monopoli’, ‘tindas’ lah semua perwatakan sosialisme. Adanya sosialisme, hidup tak akan aman. Sosialisme paling kacau; anda nak beli apa, beli dari siapa, beli berapa, semua kena dapat kebenaran. Sosialisme paling monopoli; siapa dapat saing dengan pemilik tunggal kerajaan? Sosialisme paling menindas, semua orang terpaksa jadi kuli, tak nak kerja, masuklah penjara.

    Sosialisme ini hanya boleh berjaya dengan masyarakat atheist. Peranan Tuhan digantikan dengan Stalin, Mao, Mussolini, Hitler; dan berhala mereka dijumpa merata-rata, dan anda diarah untuk menyembah mereka.

    Nak lagi sosialisme?

  9. alaa sebut sosial pun salaah. susah aah liberal nih. inilah masalah bila sebut istilah sosial. nampaknya kene guna perkataan masyarakat baru puak2 kapitalis ni paham kot.

    lagi satu, cuba terang sket, apa faedahnya ada tuhan? apakah bila ada tuhan, masalah2 dunia akan selesai? sebenarnya tak penting tuhan ada ke takda, atau agama perlu atau tak perlu. tolong menolong pun boleh jadi satu bentuk keimanan. tolonglah masyarakat anda dengan budi pekerti, bukannya dengan menindas.

  10. tengok, last2 sosialis gak yang tengok islam dengan sedikit molek. orang kapitalis ni memang susah sungguh nak dapat hidayah. singh, ko ni macam roger garaudy. garaudy tu bukan kapitalis! kapitalis hanya memboroikan! kalo kapitalis nak dicocokan dgn mana2 agama, maka agama itu akan jadi gemok bedempol🙂 padahal kita mahu agama yang BMI ideal, bukan gedempol.

  11. Sosial tak salah, tapi sosial + isme baru jadi masalah.

    “Kalau tak ada tuhan, apa pun dibenarkan.” (If there is no God, all is permitted) — Fyodor Dostoevsky (1821-1881)

    Kalau tak ada Tuhan, manusia sanggup lakukan apa yang dashyat. Betul, manusia juga bunuh atas nama Tuhan, tapi cuba bandingkan pembunuhan yang dilakukan oleh sekularis — Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot…

    Kalau tak ada Tuhan, malah manusia tiada kebebasan, saya guna perkataan ‘free will’ lagi tepat. Cuba lihat pengenalan Perlembagaan Amerika — ‘all men are created equal, endowed by their CREATOR with certain unalienable rights’ (1776). Betapa pentingnya konsep Tuhan untuk menjamin kebebasan. Ya, hanya dengan wujudnya Tuhan, manusia baru ada konsep ‘hak’. Sebab gen tak bekalkan hak, DNA tak bekalkan hak, hak ini mesti dikurniakan oleh Pencipta Yang Maha Esa.

    Kalau tak ada Tuhan, malah ia diganti dengan guillotine, Auschwitz, Gulag, Revolusi Budaya…

  12. Oh… rupanya Diskopi pemuja Roger Garaudy… rupanya saya bazir masa hujah dengan holocaust deniers……. BYE BYE !

  13. tengok, inilah masalah budak2 kapitalis. bila aku sebut ling mcm garaudy, terus dia mlompat kata diskopi pemuja sosialis. susah btol budak2 kapitalis nih. nak jalan pintas jek. kalau takda islam, kapitalis ni cari agama apa untuk dicocokkan lagi. main cocok2 pulak. islam adalah kapitalis. kapitalis adalah islam. banyak cantek. sosialis pun bukan islam. opsss silap…. masyarakatis pun bukan islam.

    papepun, kita tak mahu islam boroi. malahan mereka yang suka buat generalisasi kata diskopi sosialis adalah pemboroi2 diskusi. asek nak gemokkan orang saja dengan kesimpulan mudah.

    aku yang bukan ahli diskopi pun dibangkulkan skali.

  14. i do hope that i can enjoy when understand this religion. however, the subject offer in uni makes me feel that i do not want to continue searching the inform. on this religion perhaps is because i force myself to memorize it.

  15. jarang aku baca orang sosialis yg apologetik, hehe

  16. bro-bro sekalian

    check out surah Al-Imran ayat 19 (3:19)

  17. wahai semua manusia..
    xpayah nk pening2 kepala nak ikut/dukung dasar sosialisme/isme isme isme lain lagi and ntah ape2 ntah,,
    semua ni buatan manusia..xde yg perfect…

    bagi yg muslim, Rasulullah SAW dah bagitau dah…baginda tinggalkan 2 benda yg kalau kita ikut, we will never gone astray…iaitu Quran n Sunnah…

    so xpayah nak jd pemuja2 isme isme & tokoh2 ntah ape2 ntah..buat pening je..

    comprende??

  18. Ali — betul you kata, jalan Tuhan lah jalan yang tepat, tapi hanya sebuah masyarakat yang mempunyai konsensus liberalisme saja yang boleh tegakkan agama mereka sendiri !

    Bagaimana reformasi agama tercetus di Eropah? Kerana protestants ingin BEBASKAN diri dari cengkaman gereja katolik (institusi politik) . Mengapa orang England melayar ke Amerika pada 1620? Sebab golongan Puritan ingin mengamalkan agama mereka tanpa dianaiyai oleh pihak Anglican (disponsor oleh Raja). Pada muqadimah “Mayflower Compact” oleh kumpulan imigran pertama (1620) ke Amerika juga dimulakan dengan “in God’s name”.

    Artikel ini adalah mengenai KEINDAHAN hidayah Ilahi, saya tak faham mengapa ada orang buat komen “tak ada Tuhan pun tak apa” sedangkan saya mempertahankan HAK setiap individu untuk mencari jalan Tuhan.

    Hanya mendukung liberalisme warga negaranya baru bebas untuk mengamalkan agama mereka tanpa sebarang gangguan daripada kerajaan. Pihak mana-mana pun BOLEH gunakan ‘Allah’, ia bukan bidang kuasa kerajaan ! Sosialisme tidak mengiktiraf HAK individu. Di masyarakat sosialis, negara lebih penting daripada segala-galanya — agama, keluarga, ilmu…

    Dapatkah anda cari sebuah negara sosialis (pendukung Marxisme-Leninisme) yang membenarkan orang mengkaji Quran dan Sunnah? Dapatkah anda bertaubat jika setiap hari anda diarah untuk menyembah berhala-berhala Lenin, Stalin, Mao, Kim?

  19. haihh

    u still nak drag kepada fahaman isme isme isme isme ni..

    no need…tp.xpela itu hak korg..

    Quran n Sunnah dah cukup sebenarnya..

    tp,sy faham kita hidup skrg bukan sistem islam n mahu x mahu kita pon terikut-2 fahaman semua ni..

    so, utk muslim sejati, hidup skrg ni mmg perit dan susah, tp kt malaysia Alhamdulillah kita boleh bebas beribadat, tp yg sy takut ialah xdenye keberkatan dr Allah sbb kita hidup base on riba, maksiat sana sini, judi, arak, semua ni muslim jgk yg buat n terlibat.

    so bg muslim sejati start la to jihad untuk hidup dalam cara erti kata real Muslim. start dari bawah…mulakan cara hidup itu…kalau mati tgh jln pon,mati syahid…sy percaya melalui Islam, racism n masalah2 lain xkan wujud…

    zaman skrg bg yg muslim ialah zaman utk repair blk Islam yg sebenarnya…meanwhile nk tunggu Imam Mahdi.tp yg xsedar tu mereka akan rosakkan lagi….

    pas2 islam akan naik balik before Judgment Day..

    this is faith….

  20. cato wong, puak2 liberal suka buat generalisasi eh? aku kata ling macam garaudy. jadi seluruh diskopi sosialis? itu eh ajaran liberal? generalisasi?

  21. Ali — bacalah betul-betul apa yang saya nak sampaikan. Betul, Quran dan Sunnah memang da h cukup, tapi kalau masyarakat tak liberal, dicangkum oleh kerajaan macam di Malaysia, non-Muslim macam Lings dan saya nak guna ‘Allah’ pun tak boleh ! Malah nak beli copy Quran pun kena sound. Ucap salam pun kena marah.

    Boroi — saya tak kata Diskopi sosialis. Saya tak suka Garaudy bukan sebab Garaudy sosialis tapi sebab Garaudy menafikan kejadian Holocaust. Walaupun Zionis memperalatkan holocaust tapi tak bermakna holocaust tak pernah berlaku. Sama dengan cara UMNO peralatkan 13 Mei. Saya akan bincang benda ini secara lanjut jika Diskopi ini buka satu ruang baru mengenai topik holocaust.

  22. Rasulullah SAW diutuskan oleh Allah SWT utk mengajar manusia cara hidup yg sebenar; Baginda memulakan usaha menyebarkan Islam dgn cara yg sgt lembut dan banyak bersabar.

    the first key to introduce Islam is respect and patience. x senang, memang, tp ini adalah keperluan yg sgt sgt utama.

    personally, saya x setuju meletakkan Islam dgn sebarang isme2. they just do NOT click together. Allah tidak memaksa sesiapa menerima Islam; tapi Islam juga x memerlukan konsensus liberalisme utk bangkit. Islam on its own akan mampu bangkit; dengan janji Tuhan dan umat yg x kenal erti putus asa.saya yakin ini adalah kemenangan yg pasti.

    apa2 pun ingatlah manusia bukan sbg penghukum; manusia hanyalah pemberi peringatan yg jelas.

    may Allah guide you:-)

  23. ireland sy setuju dgn u

  24. cato wong – siapa sound u marah2 if u nk beli copy Quran?
    – Islam itu utk semua
    – tp xde paksaan dalam islam
    -tp agama disisi Allah ialah Islam

    – xpayah takut kena marah nk beli copy quran
    – xpon u pegi shj http://www.allahsquran.com mcm
    brother kita kt atas syorkan.
    -tp ada satu syarat..bila read.don’t
    simply interpret Quran
    with your own view..nk belaja kena berguru..

  25. ali, u cakap koran dan sunnah dah cukup semua dah. jadi, boleh tak koran dan sunnah terangkan apa yang ada sebelum adanya bumi ini?

  26. cato wong- kenapa u concern sgt pasal holocaust??

  27. cato boroi—semua benda ada record dlm quran..
    —u ni non-muslim ke?sj tanya..

  28. Boroi — Quran merupakan sebuah aqidah, ia bukan ensiklopedia, tak mungkin ia rekod segala benda yang pernah terjadi di dunia. Tapi dengan adanya aqidah, manusia baru dapat pencerahan — pada zaman Abbasiyah, kan penyelidikan sains berkembang secara pesat? Bukankah sains Islam telah mempengaruhi orang Eropah dan bawa mereka ke jalan pencerahan? Bukankah ini semua yang menjadi asas untuk saintis mengkaji apa yang ada sebelum bumi, apa yang ada selepas bumi?

    Ali — holocaust adalah salah satu contoh hasil masyarakat tanpa Tuhan. Hitler merupakan pemuja Nietzche, dia tak percaya Tuhan, dia percaya the “triumph of will”, dia percaya “Geist” Hegel. Orang Jerman bunuh Yahudi tanpa belas kasihan sebab mereka percaya kepada pseudo-sains: orang Aryan sajalah manusia, bangsa lain adalah haiwan. Nazi juga percaya kepada eugenics, malah orang cact pun tak patut hidup. Ini semua akibat atheism.

    Bukan saja Hitler, Robespierre semasa Revolusi Perancis pun tak percaya Tuhan, mereka cipta ‘the Cult of Reason’, berjuta-juta kepala dipancung oleh guillotine. Sama seperti Mao, yang berkata “betapa seronoknya lawan dengan Tuhan”, mengorbankan 70 juta orang.

    Saya tak percaya kepada -isme -isme, saya percaya kepada Tuhan. Orang liberal tak generalisasi, pandangan liberal ialah setiap individu itu unik, setiap individu ciptaan Tuhan, setiap individu dikurniakan hak. Sosialis yang suka buat generalisasi, Marx lah yang bezakan manusia kepada ‘bourgeois’ dan ‘proletariat’, bourgeois semestinya jahat dan proletariat semestinya baik. Antara kelas hanya ada konflik, tak ada kerjasama.

    Apa kaitan artikel ini dengan liberal? Sebab masalah tak benarkan penggunaan ‘Allah’ itu masalah kerajaan. macam-macam masalah ada jika kerajaan diberi kuasa, mula-mula hanya mengenai cukai, selepas itu peraturan, selepas itu tentang persekolahan, perkahwinan, pergaulan, sampai agama pun nak campur !

  29. ali, kalau benar koran tuh ada sumer benda macam ko kata, jelaskan pada aku tentang apa yang yang berlaku sebelum adanya bumi. bagaimana tiba2 bumi boleh tercipta? apakah ramuan kimia yang meyebabkan bumi ini tercipta? apakah koran menceritakan bagaimana kita nak buat emas? apakah ramuan untuk buat emas?

    aku harap koran boleh bantu untuk buat emas.

  30. mari kita tengok apa kata cato wong pada diskopi. aku petik balik:

    ¨Oh… rupanya Diskopi pemuja Roger Garaudy… rupanya saya bazir masa hujah dengan holocaust deniers……. BYE BYE !¨

    bukankah itu satu tuduhan rambang kepada diskopi oleh seorang pemuja liberal?

  31. Repeat–

    Boroi — Quran merupakan sebuah aqidah, ia bukan ensiklopedia, tak mungkin ia rekod segala benda yang pernah terjadi di dunia. Tapi dengan adanya aqidah, manusia baru dapat pencerahan — pada zaman Abbasiyah, kan penyelidikan sains berkembang secara pesat? Bukankah sains Islam telah mempengaruhi orang Eropah dan bawa mereka ke jalan pencerahan? Bukankah ini semua yang menjadi asas untuk saintis mengkaji apa yang ada sebelum bumi, apa yang ada selepas bumi?

    Tak baca ke?

  32. boroi–haha nak buat emas?? senang aje…dah ramai pun org buat emas dieorg guna elektrolisis utk dptkan aurum…xpon dieorg gali aje perut bumi ni..sume ada kt dalam…kalau lu nak kaya p la korek…haha..quran bukan nya buku magic ajar ko baca2 abacadabra…BOOM keluar seketul emas…haha

    ko ni hanya cari harta kekayaan..cari lah kebenaran..

    bah kan theory big bang pon ada sebut dlm quran..pegi la baca..tp bacaan quran require otak ko tu bersih,bebas dari segala unsur tamak. hati jgk mesti bersih..

    nah ni satu ayat from surah anbiya ayat 30:translation

    “Have those who disbelieved not considered that the heavens and the earth were a joined entity, and We separated them and made from water every living thing? Then will they not believe?”(21:30)

    ha 1 lagi..from surah Ad Dhariyat ayat 47-48:translation

    “And the heaven We constructed with strength, and indeed, We are [its] expander.”And the earth We have spread out, and excellent is the preparer”. (51:47-48)

    so ingat..”We” kt sini bukan plurality, it’s royalty..so Allah tetap satu…

    ko faham x boroi???
    tu la aku cakap…kene fikir sket..hati kena bersih..

  33. cato wong, itu aku tanya ali, bukan tanya ko. ali yang pandai2 claim koran ada sumer.

    aku repeat pasal garaudy utk ko. cuba baca sbijik2 apa yg ko tulis ni:

    ¨Oh… rupanya Diskopi pemuja Roger Garaudy… rupanya saya bazir masa hujah dengan holocaust deniers……. BYE BYE !¨

    lagi satu, ko citer sket apa kejadahnya sains islam? apa benda tu sains islam? apa definisi sains islam?

  34. so koran tu menjunjung teori big bang? muahahaha!

  35. ali, pi baca baliklah pasal teori big bang tuh. jangan main cantum2 jek dengan koran. bila ada sains baru, tempek2 dengan koran. pemalas betol orang2 islam eh!

    tengok perangai org islam cam ni, loya aku nak masuk islam. simpang ´malaikat´ 44!

  36. wong—aku rasa holocaust ni mcm capital zionis utk buat bisnes dieorg sampai ke hari ni…hari ni pon dkt palestine hari-hari pun holocaust what?..tp no one pon kisah…negara2 arab lain mcm egypt tu buat dek je..kesian2..

  37. ali, kalau setakat suoh aku korek bumi, tak payah tengok koran pun aku tahu. bukan ker ko cakap dlm koran ada sumer. meh aku petik semula apa yg ko cakap:

    ¨semua benda ada record dlm quran..¨

    ¨Quran n Sunnah dah cukup sebenarnya..¨

    betul eh ko tulis gitu? jadi, koran rekod pasal emas, suoh cari dalam tanah eh? gitu eh?

  38. sains Islam?..sains and islam 2 benda yang xlari…dalam islam itu ada cerita bab sains…ada ngerti?

  39. boroi..haha..manade tempek2..ni semua ayat divine…ko ni..betul ko loya nk masuk islam?
    kalau xmau masuk, xpe..masih ada hari esok utk ko study sume ni…aku doakan ko dpt petunjuk…ko pon doa la kt tuhan ok… aku rasa aku dah buat keje aku kt sini…xmau pjg2 cite,,krg gado plak..haha..kalo ko nk diskas lg….aku ucapkan all the best dalam mencari truth…nanti kita jumpa la masa day of judgment..peace..jgn lupe g korek emas k..cari harta byk2 ok..hehe

  40. Agk Dangkal Pe yg ko kte whi ali

  41. ..aku xpandai..so Ali satu lg..ada nk cite pape..jom kita dgr sama2..

  42. dear brothers/friends
    lets checkout a series “the divine book” by Noreagaa and Archernahr @ youtube…here’s the link..

    this series contain 10 parts..see them all..=)

  43. Pehal korang gaduh2 ni? Korang tak faham ker ape yang aku tulis…

    Ali – kau cubelah mengerti, Islam mgajar untuk berfikir… tak salah bincangkan sistem ekonomi. Cara awak mematikan sesuatu wadah dengan memetik Sabdah Baginda amat menghampakan… Tolonglah, jangan perlekehkan Islam dengan cara begitu. Islam tidak pernah menghalang perbincangan ilmu… Sosialisme dan liberalisme adalah ilmu sistem ekonomi. Saya sedih dengan mereka yang mematikan wacana dengan mempergunakan hujah agama.

  44. Mereka memakai nama Islam namun tidak pernah “membaca” al-Quran yang berada di rumah mereka. ‘ali yg bukan Ali’ its not my name, but its 4 u

  45. baik..sy mohon maaf kalau ada yang tersinggung…byk salah pada diri saya dan semua yang baik dtg dari Tuhan Maha Esa..peace..ali.

  46. Lings..dah checkout the divine book? best ooo

  47. SubhanaAllah I loved how you put this!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: