Al – Fatihah for Roslan Shaharum

Diskopi melafazkan Al-Fatihah untuk Allahyarham Roslan Shaharum. Roslan was a political science graduate from Universiti Kebangsaan Malaysia who also held a masters in Human Resource Management. Semoga Allah mencucuri rahmat keatas rohnya, dan semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang baik.

Advertisements

6 Responses

 1. Tuhan itu maha esa..
  Tuhan itu kalau nak buat bila2 boleh..

  semua yg berlaku ada hikmah..dalam sibuk2 BN tak nak elctn, nah ambik..Tuhan ‘turunkan’ bantuan untuk pejuang rakyat di sana..

  so, buat orang perak, kalau nak tunjuk kuasa anda, buktikan di sini..

  P/s: sesunguhnya Tuhan Allah itu, maha Adil..

 2. Pembetulan
  p/s : sesungguhnya Allah itu maha Adil…
  kerana tiada tuhan melainkan Allah.

 3. Tuhan Maha Adil…..

  nama tuhan memang akan sentiasa digunakan oleh manusia. bila sesuatu yang terjadi itu kena dengan kehendak empunya badan, nama tuhan yang baik-baik akan digunakan…Maha Adil lah, Maha Pemurah lah, Maha Penyayang lah dan macam-macam maha lagi.

  tapi kalau sesuatu itu terjadi tidak kena dengan kehendak badan, maka nama tuhan yang baik-baik itu pun tidak lagi digunakan. yang digunakan ialah….ini salah manusia, manusia yang menipu, manusia yang jahat dan bermacam-macam lagi.

  tapi…kalau UMNO menang kat parlimen bukit gantang nanti macam mana? kalau pakatan kalah kat parlimen bukit gantang macam mana? apa pulak yang nak kita cakap tentang tuhan? kalau UMNO menang nanti, adakah bermakna Tuhan yang Maha Adil menyokong UMNO?

  logik menggunakan nama tuhan dalam berhujah memang cenderung tidak logikal.

 4. tidak semua kebenaran itu harus suatu yang logikal..

 5. To madilog..

  Tuhan itu sentiasa Adil..Kadangkala keadilan tuhan tidak boleh dilihat dalam mata kasar..dilihat, difikir, lalu dapatlah menemui keadilan Tuahan.. sbb itu manusia disuruh berfikir akan kejadian di muka bumi ini..baru ditemui kebesaran, dan segala sifat2 tuhan..

  soalan sekiranya UMNO menang di perak atau pas kalah di perak , di situ tuhan maha adil juga. Tuhak akan memberi peluang untuk rakyat terus berfikir, menilai, dan seterusnya sentiasa memerhati pemimpin ini.. Dan sekiranya bagi saya kalau umno menang di perak, di piahk pas harus juga melihat ini sbgai ketentuan tuhan.Tetapi bukan setakat menrima sahaja,tetapi harus menilai kenapa ia kalah atau menang..mencari sebab musabab..dan di akhirnya nnt barulah juga akan ditemukan apa yg hak dan sblknya.

  jadinya di sini, keadilan Tuahn sentiasa ada, ttp keadilan itu bukan dengan mata kasar , didepan mata, tertulis KEADILAN.. ttp, ia datang dengan pemikiran, analisis dan berfikir kenapa semua ini berlaku..maka akhirnya kita mengetahui bahwa semua yang berlaku ada HIKMAHNYA..dan hikmah itu salah satu bentuk keadilan untuk semua..

  sbgai contoh, kalau adun PKR tak lompat parti, manakan kita tahu apa yang ada disebalik hati2 mereka ini.manakan kita tahu mereka ini pejuang rakyat atau pejuang keduniaan..dan sbagainya..berfikir dan berfikir..

  Sekadar pandangan peribadi..

 6. konsep keadilan tu terlalu falsafah.. adil masa zaman tok nenek kita feudal dulu konsep adil tu lain.. zaman sekarang adil tu lain.. tapi still ada pola-pola die.. kene tgk konteks n terpulang bgaimana ko menjustifikasikan sesuatu sbgai adil..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: