Politik Panas di Perak: Anwar Gasak, Najib Terdesak!

2670330306_0d84d6585d_o

Anwar memang seorang kaki putar-belit yang terulung. Dia putar dan dia belit sampai Najib jadi terketar dan terbelit sekarang ini. Di dalam politik, ilmu putar-belit adalah ilmu yang wajib dimiliki oleh mereka yang bercita-cita untuk menjadi ahli politik. Politik ialah seni merebut kuasa. Untuk merebut kuasa, putar belit adalah suatu keperluan. Mungkin perkataan putar-belit ini terlalu kasar bunyinya. Mungkin perkataan yang lebih lunaknya ialah strategist. Anwar ialah seorang strategist yang terulung.

Suasana politik di Perak sekarang ini adalah bukti kelicikan putar-belit atau dalam bahasa lunaknya kelicikan strategi Anwar. Jika di dalam politik pilihanraya kampus di UKM ini pun banyak putar-belitnya, apatah lagi di kancah politik nasional, yang pertaruhannya tentulah lebih lumayan lagi. Apa yang digasak oleh Anwar di Perak sehingga menyebabkan Najib terdesak?

Pertarungan politik sekarang adalah pertarungan antara dua gedebe ini – Anwar dan Najib. Siapa yang lebih licik putar-belitnya akan menang di dalam pertarungan yang akan menjadi semakin lama semakin kotor. Permainan kotor ini sudah terlihat pada dua minggu lepas apabila seorang Adun UMNO di Perak melompat masuk ke dalam Pakatan Rakyat. Ia menjadi semakin kotor pada minggu lalu apabila dua Adun PKR daripada Perak telah hilang. Khabar angin yang bertiup kencang pada waktu itu ialah kedua-dua Adun PKR ini telah “diculik” oleh Najib.

Apabila Adun UMNO daripada Bota, Datuk Nasharudin menyeberang masuk ke dalam PKR, UMNO kelam-kabut. Kapal yang sudah sedia retak akibat pukulan tsunami 8 March, kini dipukul ribut sekali lagi oleh pengumuman Datuk Nasaruddin. Tindakan Adun UMNO itu melompat masuk ke dalam PKR adalah suatu pukulan terhadap kredibiliti dan kepimpinan Najib, bakal Presiden UMNO dan bakal Perdana Menteri Malaysia. Kepimpinan UMNO ditingkat akar-umbi sendiri sudah tidak yakin dengan Najib. Krisis keyakinan yang berlaku ini harus ditangani segera. Jika tidak ditangani segera, keyakinan akar-umbi UMNO terhadap Najib akan semakin merudum.

Kerana itu Najib mengambil strategi kalau Anwar boleh menarik seorang anggota Adun UMNO untuk menyeberang ke PKR, Najib pula dengan kuasa dan wang boleh menarik lebih daripada dua orang Adun daripada PKR untuk menyeberang ke UMNO pula. Buat permulaan, dua Adun PKR, Jamaludin Md Radzi dan Osman Jailu (Adun Behrang dan Changkat Jering) yang sudah sememangnya mempunyai masalah (kedua-duanya sedang menghadapi perbicaraan kes rasuah) menjadi sasaran Najib. Orang yang paling senang untuk disasarkan adalah orang yang bermasalah.

Strategi menarik anggota parti lawan untuk menyeberang ini adalah suatu strategi untuk mencipta ketidakstabilan, kekacauan dan perpecahan di dalam parti lawan. Untuk menang kuasa, parti lawan harus dipecahkan terlebih dahulu. Jika parti lawan solid dan kukuh, usaha untuk menundukkan parti lawan akan lebih sukar. Semakin kacau parti lawan, semakin retak dan semakin pecah parti lawan, akan semakin mudah untuk menang dalam pertarungan merebut kuasa ini. Strategi ini digunakan oleh kedua-dua gedebe ini. Baik Najib mahupun Anwar, kedua-duanya memutar dan membelit strategi yang sama. Tetapi di dalam kes di Perak ini, Anwar nampaknya lebih licik dan pintar. Anwar memang kaki putar-belit atau lunaknya strategist yang ulung!

Dua peluru maut telah dilepaskan oleh Najib apabila kedua-dua Adun PKR itu tiba-tiba hilang tanpa kesan minggu lepas. Khabar angin bertiup kencang menjangkakan kedua-duanya akan menyeberang ke UMNO. Kalau sekadar ahli politik biasa, kemungkinan besar dua peluru itu sudah membawa maut. Tetapi Anwar, berjaya membalikkan semula kedua-dua peluru yang hampir meranapkan Pakatan Rakyat di Perak itu ke dada Najib. Nah! Sekarang Najib pula yang terbelit dek kelicikan Anwar.

Anwar licik bila menggunakan sepenuhnya strategi pertahanan “the best defensive is offensive” atau cara mempertahankan diri yang terbaik ialah dengan menyerang. Sebaik sahaja dua Adun PKR itu hilang, Anwar terus menyerang. Dan serangan itu ditujukan kepada bakal Presiden UMNO dan bakal Perdana Menteri Malaysia yang akan memegang kuasa penuhnya pada bulan March ini. Apa yang Anwar cuba lakukan ialah membentuk pandangan publik terhadap bakal PM Malaysia ini.

Kredibiliti Najib memang sudah sedia buruk akibat kes Altantuya. Anwar memburukkan lagi kredibiliti Najib di mata rakyat Malaysia dengan khabar angin yang menyatakan kedua-dua Adun PKR ini (Adun Behrang dan Changkat Jering) sekarang sedang ditahan di rumah Najib di Pekan Pahang. Rundingan sedang berlaku antara Najib dengan kedua-dua Adun PKR ini dan dikatakan kedua-dua Adun PKR ini telah ditawarkan jutaan ringgit, kuasa dan jawatan sertaa tuduhan rasuah ke atas mereka akan digugurkan, jika mereka bersetuju untuk berpaling tadah ke UMNO.

Khabar angin yang ditiup ini membentuk persepsi rakyat terhadap diri Najib. Kes Altantuya yang masih melekat ditubuh Najib sekarang ini ditambah pula dengan kes “menculik”dua Adun PKR dan merasuah mereka pula. Memang dua peluru yang dilepaskan oleh Najib kini berpatah-balik ke arahnya. 1-0 untuk Anwar!

Bukan setakat itu sahaja, sebagai tindakan “pre-emptive” atau tindakan pencegahan yang “brilliant”, sebelum kedua-dua Adun PKR itu menyeberang ke UMNO, Anwar telah menstrategikan penyerahan surat perletakan jawatan kedua-dua Adun tersebut kepada Speaker Dewan Undangan Negeri Perak. Strategi ini akan memaksa dua pilihanraya kecil akan diadakan. UMNO telah kalah di pilihanraya kecil Permatang Pauh dan juga Kuala Terengganu.

Walaupun media dan jentera kerajaan digunakan sepenuhnya dan berjuta-juta ringgit telah dibelanjakan di dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh dan Kuala Terengganu, tetapi UMNO tetap juga kalah di kedua-dua tempat ini.

Malahan undi popular untuk UMNO di kedua-dua kawasan Parlimen ini juga telah merosot. Ini menunjukkan rakyat tidak lagi yakin dan percaya kepada UMNO. Dua luka besar di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu telah mengoyak sebahagian daripada tubuh UMNO. Jika dua pilihanraya kecil di Behrang dan Changkat Jering ini akan diadakan dan UMNO tewas lagi, kemungkinan besar luka koyak ditubuh UMNO itu akan semakin besar dan boleh menghancurkan terus UMNO. Di sini dapat dilihat kepintaran strategi yang digunakan oleh Anwar.

Anwar memang mengkehendaki pilihanraya kecil di dua kawasan ini diadakan supaya luka koyak ditubuh UMNO itu dapat dikoyakkan dengan lebih besar lagi. Pilihanraya kecil, jika berlaku, bermakna selama seminggu Anwar punya ruang dan akses untuk menggembeling emosi dan mood rakyat dengan pidato-pidatonya yang hebat. Pidato Anwar memang diketahui umum boleh menarik puluhan ribu orang untuk datang mendengar. Ribuan rakyat yang berpusu-pusu untuk mendengar pidato-pidato daripada pimpinan Pakatan Rakyat boleh mencetuskan gelombang perubahan yang semakin besar. Bermula di Permatang Pauh di sebelah utara, bergerak ke Pantai Timur dan sekarang menuju ke Pantai Barat pula. 2-0 untuk Anwar!

Tetapi gelombang ini tidak mungkin akan dibenarkan oleh Najib. Najib juga licik dan bijak. Alat-alat negara perlu digunakan untuk menghentikan gelombang rakyat ini. Benar seperti yang dijangkakan, Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia telah mengumumkan tidak perlu diadakan pilihanraya kecil di kedua-dua kawasan ini. 1-2 untuk Najib.

Namun, perang antara kedua-dua gedebe ini belum berakhir. Anwar kemungkinan besar akan mencabar keputusan SPR ini di mahkamah. Jika mahkamah Malaysia ini masih dipengaruhi oleh parti pemerintah, kemungkinan besar keputusan SPR ini akan kekal. Jika tiada pilihanraya kecil dan kedua-dua Adun PKR itu masih kekal dengan jawatan sebagai wakil rakyat di kawasan masing-masing, bermakna mereka boleh pada bila-bila masa menyeberang ke UMNO.

Tetapi kemungkinan besar Najib tidak akan membenarkan kedua-dua Adun ini menyeberang kecuali dia sudah pasti ada 2 atau 3 orang lagi Adun Pakatan Rakyat akan menyeberang ke BN. Jika ini berlaku, pemerintahan Pakatan Rakyat di Perak akan berakhir. Jika ini tidak berlaku, dengan membiarkan kedua-dua Adun PKR itu kekal dalam Pakatan Rakyat, kedua-duanya ini akan jadi duri dalam daging, gunting dalam lipatan yang akan membuat kacau dan onar di dalam Pakatan Rakyat. 2-2 untuk Najib. Najib juga gedebe yang licik walaupun tak selicik Anwar.

Kelicikan Anwar terus terserlah apabila, tiba-tiba sahaja muncul akuan bersumpah oleh Ketua Bahagian PKR Ipoh Barat, Fauzi Muda yang mendakwa bahawa Najib telah cuba merasuahnya dengan tawaran sebanyak RM50 juta jika dia berjaya menarik 2 Adun Pakatan Rakyat di Perak untuk berpaling tadah ke UMNO.

Akuan bersumpah ini memberi kredibiliti kepada cerita dua Adun PKR Perak yang “diculik”oleh Najib dan ditawarkan juga dengan pelbagai imbuhan-imbuhan yang lumayan. Ini ditambah pula dengan laporan polis dan pendedahan daripada Adun PKR Bukit Selambau Kedah yang turut mendakwa bahawa dia diugut dan diancam dan bila ugutan dan ancaman itu tidak menjadi, dia ditawarkan pula dengan pelbagai tawaran yang lumayan berupa kuasa, pangkat dan wang ringgit jika dia menyertai BN. Sekali lagi kredibiliti Najib sebagai bakal Presiden UMNO dan bakal PM Malaysia, dipalit dengan arang. 3-2 untuk Anwar.

Untuk membersihkan palitan arang yang dicoreng oleh Anwar, Najib menstrategikan supaya bekas Timbalan Menteri Pertahanan di Kementeriannya dahulu, Datuk Zainal Abidin Zin mengeluarkan kenyataan akhbar menafikan bahawa Najib ada menawarkan RM50 juta kepada Ketua PKR Bahagian Ipoh Barat itu. 3-3 untuk Najib.

Namun begitu bekas Timbalan Menteri Pertahanan itu mengakui memang ada pertemuan antara Najib dan Ketua PKR Ipoh Barat itu tetapi dia (Timbalan Menteri itu) tidak tahu butir-butir yang dibincangkan kerana dia tidak terlibat di dalam perbincangan tersebut.

Kedua-dua gedebe ini, Najib dan Anwar, masing-masing menggunakan proksi masing-masing untuk mengasak antara satu sama lain. Sama handal sama licik. Namun secara umumnya pertarungan pada peringkat ini, kelihatan Najib yang lebih terdesak. Walaupun Najib kelihatan yang lebih terdesak di dalam pertarungan diperingkat ini, harus diingat Najib mempunyai alat-alat negara di belakangnya, khususnya Polis, Tentera dan Mahkamah. Jika ketiga-tiga alat negara ini masih berdiri teguh di belakang Najib, Anwar pula nanti di peringkat pertarungan yang lain akan terdesak.

Di peringkat sekarang memang Najib yang terdesak. Di dalam politik, siapa yang terdesak akan menggunakan apa sahaja cara untuk melepaskan diri walau sekotor mana sekali pun cara itu. Alat-alat negara akan digunakan sepenuhnya untuk memastikan lawan politiknya tewas. Lagi panjang pertarungan antara dua gedebe ini, lagi kotor akan jadinya.

Namun begitu, yang nyata dari pemerhatian terhadap pertarungan politik di Perak sekarang ini, sememangnya strategi yang terbaik untuk mempertahankan diri ialah dengan menyerang. “The best defense is a good offense”. Siapa pula yang akan mengasak dan siapa pula yang akan terdesak selepas ini?

Advertisements

19 Responses

 1. najib yang kantoi, atau anwar berahim yg kantoi?

 2. dalam politik, selagi player dia idup, bernafas, bergerak, berpikir dan bole bertindak, selagi itu tidak ada istilah kantoi. saper sangka mahathir yang dipecat oleh tunku daripada umno, tup tup tup 20 tahun lepas tu jadi PM.

 3. perang la kita sama2 selagi boleh perang…..nice…

 4. najib gasak anwar terdesak

 5. haha.. lawak lawak

 6. anwar gasak bontot

 7. Aku postkan tulisan di bawah ini untuk renungan kita bersama. Dalam kemeriahan kita nak berkuasa diam-diam kuasa kita orang Melayu dan pribumi semakin terhakis. Ada yang kata dia bijak, ada yang kata dia alim, ada yang kata dia pandai, ada yang kata dia hebat tapi tanpa disedari kita dalam bahaya kerana lemahnya perpaduan kita. Bacalah sendiri dan pikirlah sendiri…Kita ada kudrat sikit lagi tapi anak cucu kita macammana agaknya masa depan mereka nanti. Allah suruh hambanya bersatu tapi semua keras kepada dan berkepentingan sendiri. Hati-hati umat Islam, ada musuh mengintai dan mengambil peluang. Tulisan di bawah adalah kiriman teman aku, bukan niat aku nak suruh bergaduh tapi nak minta semua umat Islam bersatu padu. Baca dengan iman…..
  Renungan Untuk Bangsa MELAYU: tak kira PAS, KeADILan atau UMNO

  Firman Allah swt dalam surah al-Naba ayat 18:
  “Iaitu hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok.”

  Cuba gunakan masa anda sebentar untuk maklumat ini. Selepas itu
  terpulang pada anda untuk bertindak.

  TOLONG BACA INI SEHINGGA HABIS; SEKIRANYA ANDA SAYANGKAN MELAYU & ISLAM DI MALAYSIA . PERHATIAN KEPADA SELURUH BANGSA MELAYU ISLAM.

  Rencana di bawah adalah diterbitkan oleh sebuah majalah di
  London . Penuntut Melayu yang ada di sana perlu dan
  bertanggungjawab untuk menyebarkan maklumat ini ke tanah air. Rencana tersebut telah dialih bahasakan ke dalam Bahasa Melayu seperti ternyata di atas. Setelah saudara/saudari meneliti akan hakikatnya, saya meminta
  saudara/saudari merenung sejenak jauh ke hadapan akan nasib bangsa
  kita. Tidak mustahil dalam jangka masa dua penggal pilihanraya akan
  datang, segala hasrat dan cita-cita tersebut akan dapat dibuktikan
  kepada kita semua. Memandangkan kepada jumlah pengundi di Malaysia
  sekarang ini seramai 7 juta itu, hampir-hampir separuh darinya terdiri
  dari bangsa Cina. Kita sebagai anak pribumi Malaysia Jati,
  wajiblah menginsafi dan bertindak cepat sebelum nasi menjadi
  bubur. Sedarlah, insaflah, bangunlah bersatu, pada menjalani kesedaran
  pertaruhan ini. Janganlah diabaikan. Ingatlah kebangkitan kamu di hari
  ini walaupun kecil akan dapat menghindarkan kehancuran agama, bangsa
  dan tanah airmu BUMI MALAYSIA . Jangan biarkan generasimu dan anak
  buahmu di hari kemudian menangis tersedu sendirian. Jangan biarkan
  ayam mati kelaparan di kepuk sendiri dan itik kehausan di kolam
  sendiri. Nenek, ibumu dan bapamu yang telah lewat usianya itu tidak
  mungkin boleh dijaga atau disedarkan lagi. Hanya kamu golongan yang
  bersemangat waja ini saja yang boleh memainkan peranan ini. Panjangkan
  salam kesedaran ini kepada saudara-maramu yang lain demi bagi
  melindungi maruah bangsamu. “BANGUN MELAYU, ISLAM DAN PERTIWI”.
  Bangkitlah dari sekarang sebelum terlambat.

  P/S Harap edarkan kepada rakan-rakan sebangsamu.
  Unit sebaran Am.

  Rencana ini adalah diterbitkan oleh sebuah majalah di London .

  TAJUK: ‘BERSATULAH KAUM CINA’
  Kita semua kaum Cina di mana sahaja kita berada mestilah berbangga
  dengan bangsa kita; samada Cina Amerika, Cina Singapura, Cina Taiwan
  dan Cina Malaysia . Kita mestilah mengekalkan identiti kita. Di Malaysia,
  kita mesti memberitahu anak-anak kita dan mengajar mereka cara-cara
  perjalanan halus. Setakat ini oleh kerana kedudukan kita, kita tiada
  pilihan untuk memilih kerajaan yang majoritinya dikuasai oleh orang
  Melayu. Tetapi kita sedar dibidang perniagaan dan perindustrian,
  orang Melayu tidak ada melainkan mengekalkan bangsa kita (Cina)
  sebagai unsur utama meninggikan ekonomi Malaysia dengan meletakkan
  keutamaan Bahasa Mandarin atau Kantonis di dalam akhbar tempatan
  sebagai syarat penerimaan atau syarat kelayakan perlu.

  Maka orang- orang Melayu tentunya terpinggir dari bidang
  pekerjaan tersebut. Jadi kita mengambil kesempatan ini atas kedudukan kita
  dan meminta hak-hak politik. Orang- or ang kita yang bergiat di bidang
  pelajaran hendaklah pastikan bahawa generasi yang akan datang tidak
  akan diajar segala pengorbanan orang Melayu, terutama sekali dalam
  pelajaran sejarah, Ilmu Alam dan lain-lain mata pelajaran, baikpun di
  sekolah rendah mahupun di sekolah menengah.

  Kita mesti mengajar anak-anak dan anak or ang Melayu supaya
  mempunyai pendirian bahawa kejayaan itu bergantung semata-mata atas
  kebolehan. Untuk tujuan ini kerajaan Singapura yang kita harus
  banggakan kerana telah berjaya memecah-belahkan orang- orang Melayu
  dengan cara membahagikan mereka kepada banyak puak seperti Banjar,
  Acheh, Bugis, Mandaling, Boyan dan lain-lain. Dari kesannya jiwa
  Rancangan ini, orang Melayu yang dulunya merupakan 19% daripada
  penduduk Singapura, sekarang hanya tinggal 10% sahaja. Sekarang
  mereka tiada pilihan melainkan memuji kerajaan Singapura kerana memberi
  mereka satu kestabilan, keadilan dan harapan untuk masa depan iaitu
  mana-mana bentuk yang kerajaan suka dan fikirkan, pasti mereka terima,
  sebabnya or ang Melayu di sana tiada mempunyai suara lagi dan mereka
  akan tetap menemui kegagalan.

  Sebagai or ang Cina tulin, saya juga berbangga dengan cara yang
  dilakukan oleh En. Lim Chong Eu di Pulau Pinang untuk memecah-belahkan
  or ang- or ang Melayu di sana . Beliau telah berjaya mengambil
  tanah-tanah orang- orang Melayu dan memajukannya sebagai kawasan
  perumahan dan perindustrian. Oleh kerana harga rumah-rumah itu
  terlalu tinggi bagi orang Melayu, mereka tiada keupayaan langsung
  untuk memiliki rumah-rumah tersebut. Polisi ini tidak sahaja harus
  dilakukan di Pulau Pinang, tetapi juga di lain-lain tempat selain
  bandar-bandar besar seperti Ipoh , Kuala Lumpur , Seremban, Melaka, Johor
  Bahru dan Kuantan. Kita or ang Cina harus mara ke Alor Setar, Kangar,
  Kota Bharu dan Kuala Terengganu.

  Tujuan kita ialah untuk menguasai segala kegiatan perdagangan
  yang berkaitan dengan bahan makanan, enjin, bank-bank serta pertanian.
  Alasan yang munasabah perlu dicari dan dikemukakan kepada kerajaan
  untuk menaikkan harga barang-barang keperluan harian. Inilah yang kita
  akan terus gunakan untuk mendapatkan kekuasaan politik di Malaysia. Oleh
  kerana kita telah kukuh di bidang Antarabangsa, kita mesti
  menganggap bahawa saluran penyebaran am yang ada pada kita. Setakat
  ini, dunia menganggap bahawa kerajaan Malaysia sekarang adalah anti Cina
  dan Pro-Melayu dan juga kita orang Cina ditindas. Orang Cina
  tersingkir dari kebanyakan peluang, itulah anggapan mereka.

  Juga bahawa kepakaran dan titik peluh kita telah tidak diberi dan
  mendapat ganjaran yang sepatutnya. Walau bagaimanapun, kebelakangan
  ini terdapat langkah-langkah yang diambil oleh elit-elit Melayu untuk
  mengubah gambaran ini dan menyuarakan apa yang sebenarnya berlaku.

  Kita sebaliknya mematahkan langkah-langkah itu sebelum ianya
  berjaya dilaksanakan. Dalam bidang politik, or ang- or ang Cina haruslah
  bergembira dengan perpecahan demi perpecahan terlibat di kalangan
  orang- orang Melayu dengan keluarnya Pas dari Barisan Nasional,
  keluarnya ahli UMNO ke parti KeAdilan dan semakin perpecahan itu
  menguntungkan kita.

  Saya sebagai orang Cina, sangatlah bergembira untuk memberitahu
  anda bahawa salah satu sebab penyingkiran itu adalah jarum dan
  tindak-tanduk teman-teman kita Gerakan dan MCA di dalam Barisan
  Nasional dan DAP dari luar. Sekarang tibalah masanya untuk kita
  menanam perasaan benci di kalangan orang- orang Melayu terhadap
  pemimpin mereka. Kalau kita bijak menjalankan operasi kita, kita akan
  berjaya mengasingkan Perdana Menteri sekarang ini yang terlalu jujur
  menjadi seorang Ahli politik. Kalau kita or ang- or ang Cina bersatu,
  kita berjaya memecah-belahkan Dato’ Sri Dr. Mahathir Mohamed dengan
  Dato’ Sri Anwar Ibrahim, kumpulan Abdullah Ahmad Badawi dengan Kumpulan
  Najib Tun Razak.

  Apabila British meninggalkan Malaysia, pemerintahan adalah di
  tangan beberapa orang Melayu pilihan. Kita ketahui bahawa
  pemimpin-pemimpin Melayu ini kiranya disukai oleh orang Melayu sendiri.
  Pada keseluruhannya, mereka adalah orang- orang miskin tetapi bernafsu
  besar. Kita berkeupayaan memberikan apa yang mereka mahu. Kita akan
  terus mendapat apa yang kita kehendaki dari mereka. Kemudian sesudah
  kita memberi mereka secukupnya, kita akan mendedahkan mereka ini.
  Kita akan meminta mereka supaya dilucutkan daripada jawatan-jawatan
  mereka. Kita tidak akan rugi apa-apa dengan pemecahan itu, malah
  menguntungkan orang- orang Cina. Pekerjaan ini mesti dijalankan dengan
  licin, supaya intelek-intelek Melayu tidak akan menyedarinya. Setakat
  ini kawan-kawan kita di bidang perniagaan telah berjaya
  mengenepikan Dr Mahathir, Dr Abdul Rahman Yaakob dan semua
  pelampau-pelampau dalam UMNO termasuk juga sektor kerajaan.
  Kita or ang- or ang Cina harus bangga kerana or ang- or ang Melayu yang
  menerima rasuah ini telah diletakkan di badan-badan berkanun. Di UDA
  kita telah mendapat keuntungan yang banyak walaupun or ang kita nombor
  dua di situ. Mereka yang tidak mempunyai pandangan yang kuat akan terus
  sanggup menjual orang- orang dari bangsanya sendiri, kiranya mereka
  diberi apa yang mereka kehendaki dan kita pula hendaklah menggunakan
  kelemahan mereka ini untuk kepentingan diri kita.

  Kita akan gagalkan mereka dengan Tentera Darat, Laut dan Udara. Kita
  akan terus gagalkan mereka dalam polis. Kita telah buktikan bahawa
  tanpa kita orang- orang Cina, mereka tidak akan mendapat apa-apa
  maklumat berkenaan dengan kegiatan Komunis. Kita juga perlu bekerjasama
  dengan pergerakan di bawah tanah kerana tujuan kita adalah sama iaitu
  menguasai Malaysia .

  Kepada kita, caranya tidak lain sama ada menerusi politik atau
  perjuangan bersenjata. Satu perkara lagi yang patut kita gunakan
  adalah kebencian yang ada pada orang- orang Melayu dengan Sultan-Sultan
  mereka. Kita mesti menguatkan lagi kebencian ini supaya apabila
  orang- orang Melayu tidak mempunyai kepercayaan terhadap Sultan-Sultan
  mereka, mereka akan hilang suatu simbol perpaduan dan kita dengan
  mudah sahaja dapat membawa mereka kepada kemusnahan mereka sendiri.

  Untuk membuktikan apa yang saya katakan, sebagai seorang Cina, kita
  tahu kerajaan Malaysia sekarang lemah. Kelemahan ini terbukti dengan
  kegagalan mengawal harga barang-barang keperluan. Kita boleh menurun
  mana-mana cukai dengan menurunnya harga buah or en menjelang Tahun
  Baru Cina, tetapi kerajaan tidak berbuat demikian apabila tiba Hari
  Raya orang- orang Melayu kerana saya tidak pernah ingat harga buah Kurma
  diturunkan menjelang Hari Raya.

  Pemimpin-pemimpin Melayu bertujuan untuk menolong orang- orang melayu
  dalam rancangan Malaysia ke-7. Kita orang- orang Cina harus menunjukkan
  sokongan kita terhadap rancangan ini kerana kita tahu mereka tidak
  akan mencapai matlamatnya. Di sebaliknya, apabila mereka hendak
  memajukan rancangan Felda, kita orang- orang Cina akan mendapat
  keuntungan melalui pembinaan jalan, pembinaan bangunan, pembinaan
  rumah-rumah, parit, pemotongan pokok, penyediaan tanah dan lain-lain.

  Segala bentuk pembangunan akan membawa keuntungan kepada orang- orang
  Cina, yang juga bermakna kejayaan serta kekayaan orang- orang Cina
  akan bertambah. Sekarang ini saya percaya, orang- orang Cina sudahpun
  memegang 60% daripada kekayaan negeri ini termasuklah tanah. Sebaliknya
  or ang- or ang Melayu hanya memegang 3% berbanding 4% kepunyaan asing.
  Kita tidak boleh berpuas hati. Kita orang Cina hendaklah mendapatkan
  kekayaan orang- orang asing ini sebelum ianya jatuh ke tangan
  orang- orang Melayu. Taktik kita memberi saham kosong kepada
  orang- orang Melayu hendaklah disambung terus kepada orang- orang Melayu
  ini dan akan mengenepikan orang- orang Melayu lain daripada memasuki
  bidang kewangan terutamanya sebagai akauntan.

  Di bidang pelajaran kita mesti mewujudkan Universiti Merdeka
  secepat mungkin. Kita mesti terus menghantar beribu-ribu anak-anak
  kita ke Hong Kong , Taiwan , Amerika atau di mana-mana di dunia ini.
  Apabila mereka pulang kita akan memasukkan mereka di sektor -sektor Swasta yang mengandungi 80% daripada peluang pekerjaan. Oleh kerana keadaan ini, kerajaan sekarang ini yang pro-Melayu tidak akan berjaya menguasai keadaan pasaran. Petani-petani yang terdiri dari 75% or ang- or ang
  Melayu terus tidak bertanah. Nelayan akan tetap miskin oleh kerana
  pegawai-pegawai kerajaan mereka sendiri sudah tidak boleh dipercayai
  lagi.

  Orang Cina harus menolong untuk memusnahkan segelintir
  pegawai-pegawai Melayu yang dedikasi dengan membawa mereka ke golongan
  kita. Kita dengan demikian diharapkan akan membuat mereka gagal dalam
  tujuan asal mereka. Ini kita pastikan lakukan dengan usaha bersama
  antara sektor swasta atau kerajaan.

  Beberapa di kalangan Cina mungkin bertanya sama ada boleh atau
  tidak mengambil alih negara ini dengan pasukan tentera. Saya
  menjawab, mereka hanya general-general bodoh. Lihatlah sahaja kelulusan mereka dan pengalaman mereka dan lihat pula apa yang berlaku di Indonesia. Di Indonesia mereka semua boleh dibeli. Jadi, setelah kita memegang kuasa politik, kita boleh ketepikan pasukan tentera ini. Kita
  orang- orang Cina mempunyai kebolehan untuk bermuka manis dan
  dipercayai oleh orang- orang Melayu dan kita harus memainkan peranan
  kita dengan baik. Kita akan terus bermanis muka dengan berkawan
  bersama mereka kerana waktu ini kita belum boleh menunjukkan niat dan
  belang kita yang sebenar. Contoh yang paling konkrit kita mengalami
  kekalahan teruk dalam atasan dan saya tahu apa yang ada di dalam
  otak mereka dan apa yang difikirkan. Pada keseluruhannya,
  pemimpin-pemimpin sekarang sedang takut menemui pengundi mereka.

  Kita mesti mengumpulkan tenaga dan usaha mematahkan mereka dengan
  cara perlahan-lahan. Pada masa yang sama juga kita mesti perkuatkan dan mengapi-apikan risauan kesangsian or ang- or ang Melayu
  terhadap pemimpin-pemimpin mereka. Ini kerana terlalu jelas ketidakstabilan
  dan kemiskinan masyarakatnya. Akhirnya diharapkan mereka ini tidak
  akan berminat untuk mengundi dan membiarkan takdir yang menentukannya.

  Kita akan membuat penentuan ke atas mereka dan masa depan mereka
  kerana or ang- or ang Cina akan menjadi pemimpin-pemimpin mereka itu.

  Oleh Dr. Ng. Seng

  HANTARKAN MESEJ BERMAKNA DAN PENTING INI KEPADA SEMUA RAKAN-RAKAN ANDA, JIKA ANDA ORANG MELAYU YG SAYANGKAN TANAH AIR KITA DARIPADA DIKUASAI BANGSA ASING! JANGAN SUATU MASA KITA MENAGIH DI TANAH SENDIRI, BERPUTIH MATA DAN HATI.

  PERHATIKAN SIKAP MEREKA DI TAHAP INSTITUSI TINGGI, MANIS BICARA TAPI…JIKA ANDA TIDAK PERCAYA, SAYA CABAR ANDA SIASAT KEBENARAN FAKTA YG DINYATAKAN DI ATAS. KITA JUAL BANGSA MELAYU…

 8. Apa hal ini? Tiba-tiba ada sentimen anti-C pula, sebiji propaganda Nazi… DISKOPI, buat kerja !!!!!

 9. Terbit di majalah London? Majalah mana he…? Majalah Syok Sendiri ? Majalah Paranoid ? Hoi… Hamri, jangan jadi bodoh lah… “orang Cina bersatu…?” Haha… nampaknya u tak faham apa itu “Chinese”… satu keunikan orang Cina ialah mereka tak pernah bersatu. Orang cina China lawan orang cina Taiwan… orang Hakka taiwan lawan orang Hokkien Taiwan…

  Hamri…jangan buat bodoh !

  Diskopi yang tak respon komen bodoh mcm ni lagi bodoh !

 10. Hoi Hamri… kalau you lelaki you keluar sekarang !!!! Sial….

 11. Hoi Hamri… you pernah belajar bahasa Cina tak ? Saya cabar you terbitkan artikel tu dlm bahasa cina. tak da makna tipu lah! mana ada orang kritik orang melayu pakai bahasa melayu ?

  Si Hamri… nama you dekat dengan ‘hamlan’ dlm baha sa kantonis, maksudnya… ‘blowjob’ ! haha…

 12. Kenapa melenting-lenting Mamat Salleh. Kalau cerita tu tak betul kamu bagi faktanya yang buktikan ia tidak betul. Aku postkan kat sini bukan suruh kita bergaduh cuma nak ingat-ingatkan. Kalau cerita tu salah maknanya penulis asal yang cuba menipu (ini bukan tulisan aku) tapi kalau betul (ada juga rasanya dah terbukti betul) kita bermuhasabah diri kita sama-sama. Kamu nak suruh aku keluar kat mana? Apa kata kamu datang tempat aku di Cheras kita bincang sikit. Aku akan bawa kawan-kawan yang arif untuk bincang dengan kamu. Letak no phone ko kat sini nanti kami call. Terima Kasih.

 13. Post kamu ni provo ! Menyinggung ! Political incorrect ! Paranoid ! Xenophobia ! Betapa banyaknya cerita bodoh mcm ni ada, tak payah u tampal kat tempat wacana mcm di sini ! Apa tujuan u ? Jumpa u ? Mesti muka yg menjijikan ! botak mcm Mussolini, misai mcm hitler.

  mengape diskopi tak sound skit ?

 14. Yahudi Amerika kesal dengan Anwar
  August 31, 2008

  Artikel ini diperolehi dari Jentayu, link disini atau baca jer kat bawah ni..

  (1) Sahabat baik saya di Washington DC, keluarga kepada sasterawan negara kita memaklumkan kepada penulis bahawa kumpulan pelobi Amerika bagi Asia Tenggara telah melahirkan kekecewaan mereka terhadap kemungkinan kegagalan Anwar menjadi PM pada 16 September 2008.

  Mereka tidak yakin akan berlakunya perubahan drastik dalam tempoh 2 minggu ini. Yayasan Cohen, Yayasan Masa Hadapan malah American Jewish dalam satu forum di sana memaklum baru-baru ini, kan mereka tidak yakin pertukaran itu perlu dilakukan dan mereka berpendapat Anwar harus menunggu PRU13.

  (2) Dalam sesi soaljawab, peserta bertanya berapakah jumlah bantuan yang diberikan oleh Yayasan-Yayasan dan NGOs Amerika untuk membantu menaikkan Anwar sebagai PM di Malaysia?

  Ada yang bertanya apakah Anwar akan mengalami nasib yang sama seperti Presiden Saddam Hussien yang dibantu berbillion-billion Dolar dalam Perang Iran-Iraq akhirnya menentang Amerika, atau akan mengalami nasib serupa Benazir Buttho, Presiden Shah Iran yang lari ke Amerika, Presiden Muzzaraf, Presiden Hamid Karzai ( bekas pekerja Exxon-Mobile di Amerika ) atau Presiden Gus Dur ( juga rakan baik Paul Wolfowitz ) ?

  (3) Kemudian penulis juga dimaklumkan oleh sahabat journalist di Jakarta memaklumkan ketidasenangan Ahli-Ahli Parlimen Indonesia kepada Anwar kerana seringkali menggunakan Gus Dur dalam banyak kali pilihanraya di Malaysia.

  Terutama selepas pendedahan Ahli Parlimen Indonesia, Ade Nasution bahawa beliau tahu dengan siapa Anwar berjumpa di Jakarta, dan dengan kumpulan mana, menyebabkan timbul keributan dan kemarahan di kalangan Ahli Ahli Parlimen Indonesia kerana Anwar menggunakan Jakarta untuk memenuhi cita-citanya menjadi PM. Mereka mendeak Ade Nasution mendedahkan perkara tersebut kepada rakyat Indonesia.

  (4) Penulis berpendapat, Anwar telah cuba menyakinkan DAP & PAS bahawa dia akan berjaya membeli 30 MP BN menyeberang ke Pakatan Rakyat. Soalnya, jika inilah sikap Anwar ( membeli MP BN ), sudah pasti kepimpinan Ulama dalam PAS akan memandang keji perbuatan ini, melainkan Geng Ergoban ( Husam/Kamarudin/dsbnya) yang menyokong Anwar.

  Tuan Guru Hj Hadi dikatakan telah bermimpi dan mendapat petunjuk untuk bermuzakarah dgn UMNO untuk kepentingan agama Islam dan umatnya, dan juga bangsa Melayu daripada musuh sebenar Islam (DAP & YAhudiAmerika).

  (5) Perhatikan tulisan Pemimpin PAS dalam Blog Anti Husam “…Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang adalah seorang tokoh ulama yang dihormati dan segani oleh setiap kawan dan lawan dari dalam mahupun luar negara. Ilmu dan amalannya dikagumi oleh setiap orang. Bangun ditengah malam untuk bertahajud menjadi amalan rutinnya yang tidak pernah ditinggalkan. Nikmat bermimpi bertemu Rasulullah sudah berkali-kali dirasainya.

  Solat Istikharah untuk membuat sesuatu keputusan ataupun mencari petunjuk adalah menjadi kewajipannya. Hinggakan untuk mendapat petunjuk Allah terhadap isu muzakarah PAS-UMNO pun Tuan Guru beristikharah selama tiga hari tiga malam.

  Yang mana akhirnya Allah menunjukkan kepadanya betapa Surah Al-Anfal Ayat 60-62 menjadi sangat relevan terhadap isu tersebut. Itupun masih ada yang meragui ayat AlQuran tersebut hingga sanggup mengupah orang mencari hujah untuk menolak ayat tersebut…dengan alasan kununnya telah dimansuhkan….”

  (6) Husam menafikan konon dia tidak tahu hal muzakarah ini kerana dia tidak diberitahu walapun berjawatan Naib Presiden. Dalam hal ini Husam dan Anwar serupa = retorik @ tipu, mustahil Naib Presiden Parti tidak tahu apa-apa isu yang besar dalam parti!.

  Di Seremban , sewaktu berucap Husam menyatakan tidak ada lagi Muzakarah/Muqabalah UMNOPAS, Husam menegaskan tidak akan berlaku dan ditutup bicara itu! Sudah jelas di atas, yang dimaksudkan ….ada yang meragui ayat Al-Quran….sanggup mengupah orang….menolak ayat tersbut…. sudah pasti ia ditujukan kepada Husam yang Liberal Islamnya ( membenarkan artis seksi ke Kelantan, membenarkan permainan snooker yang akan ada unsur judi )

  (7) Mengimbas kembali tahun 1998, Anwar sempat hadir merayakan sambutan Hari Kemerdekaan dua tiga hari sebelum dia dipecat. Anwar masih menjawab kepada para waratawan kononnya hubungan dengan Dr Mahathir adalah baik dan meminta orang ramai tidak mendengar khabar angin. Di hari-hari terakhir Anwar sebagai TPM masih menyanjung Dr Mahathir sebagai pemimpin idolanya dan gurunya, dan apabila Anwar dipecat segala-gala pujiannya yang melangit terhadap Dr Mahathir sekelip mata bertukar menjadi cacian dan hinaan…perkara ini juga akan berlaku ke atas DAP & PAS apabila Pakatan Rakyat terbubar.

  (8) Akhir sekali, Protokol Yahudi menyebut = …hendaklah hancurkan Islam dengan apa cara sekalipun , sebelum mereka menjadi lebih kuat….

  (9) Ucapan YahudiAmerika dalam kongres Yahudi di Amerika=…tiga kaedah digunakan oleh Amerika untuk menyebarkan “demokrasi” ke negara-negara luar iaitu pertama menggunakan kaedah ‘penyusupan masuk’,kedua menaja parti dan individu tertentu dalam pilihanraya dan ketiga ‘peperangan’.

  (10) Ucapan Anwar di Amerika=…menolak negara Islam di Malaysia,

  (11) Ucapan Anwar di PRU12=…menolak negara Islam…( depan PAS kecek lainlah )

  (12) Dr. Wan Azizah=…tidak masuk akal jadikan Malaysia negara Islam…

  (13) Karpal Singh = …langkah mayat saya jika mahu tubuh negara Islam…( Husam berani kah?)

  (14) YB Zulkifli Nordin= …tiada siapa bantu dia semasa mempertahankan Kesucian Agama Islam dalam Parlimen apabila “dihantam” YB-YB kafirun dari DAP & PKR. YB Ketua Pemuda PAS yg duduk belakang YB Zulkifli diam membisu sahaja, isu tak glamour kot, kalau isu minyak dia bangunlah nak glamour kan, YB PAS Shah Alam yang pro-Syiah tu pula pi sokong DAP…)

 15. Cis……… si hamlan ni agaknya keturunan hitler, keturunan goebbel, keturunan gohring kot. anti-cina tak cukup, lagi nak anti-semitism lagi …fuck !

 16. Hoi… diskopi… sound lah ! Pollution kat sini !

 17. Oklah mamat salleh, aku nak blah dah. Biarlah kamu dgn web yang dah aku semak dan samakkan ini. Aku tak botak tapi adik botak ada, kamu nak blowjobkan ke? Minta maaf pasal aku bukan pengamal liwat dan seks bebas. Kamu yang sebut dulukan? Aku ni bukan nak mengangkat harga diri terlalu tinggi tapi alhamdulillah kira aku smart juga boleh juga kalau aku nak goda al liwati dan geng-gengnya pasal body dan rupa aku pasti menawan nafsu mereka. Tapi minta maaflah pasal bukan sebab itu aku postkan tulisan-tulisan orang lain. Macam aku kata aku nak buka pemikiran umat Islam sahaja. Kalau salah harap maafkan dan kalau betul kita ambil pengajaran. Oklah, aku nak ke luar negara ada tugas yang perlu aku laksanakan demi umat Islam. Aku yakin ramai lagi orang India, Cina dan lain-lain yang amat sayang pada Malaysia yang tercinta coz aku dengan mereka sama-sama menjaga keamanan negara Malaysia ini. Aku suka berkawan dengan kawan-kawan Cina dan India tak ada masalah pun sebab aku hormati pendapat mereka. Tapi dalam ramai-ramai ada juga yang tak sayang keamanan dan suka mencarut macam mamat salleh. Just orang macam mamat salleh yang aku nak bukakan minda tapi dah hitam legam hatinya dengan fitnah nak buat macammana. Yang baik itu dari Allah S.W.T dan yang lemah itu dari diri aku sendiri. Assalamualaikum warahmatullahi wabaraktuh. ‘Satu Malaysian’ dan hidup bersama-sama dengan saling hormat menghormati.

 18. Ah la…. hipokrit ni, kata satu malaysia tapi mengapi-apikan prejudis antara kaum….. belah lah… Diskopi ni pun satu…. biar je kita orang mengarut kat sini… kalo apa-apa yg terjadi… korang bertanggunjawab ke tak ?

 19. mamat salleh ni sebenarnya takda kredibiiti nak kecek papepun. apakah kita boleh menerima kata2 seorang pelebong?

  mamat, bukti impirikal mana? takkanla org LSE takleh nak sediakan bukti impirikal pon. copy paste bahasa greek boleh plak…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: