BOLEH, BERSATU BERUBAH!

14 Responses

  1. lagu sangat kretive!!!!!

    Hey, takut masuk neraka? masuk Islam atau Kristian la…….

    Hey takut mati? Masuk agama buddha la!!!!!!!!!!

    Hey takut kena ugut? undi GM la!!!!!!!!!!

    Ketakutan yang dibangkitkan adakah betul hasil arahan daripada pengetua, HEP, Dean-Dean, Pegawai-pegawai? atau semata-mata dicipta oleh sesetengah orang untuk kebaikan sendiri(memancing undi). Cara memlobi iini tidak menunjukan intelect tetapi pemikiran yang sempit. Cara ini dengan mengemukan ketakutan dan ketakutan dideklarasikan boleh dihapuskan dengan mengundi GM atau mampu…. Pandai betul.

    Apa bezanya GM dengan aspirasi? jangan perasan sangat dengan selalunya berkongsi ideal yang so call”intelectual”….. tetapi tiada beza sangat dengan politik luar……. Ini la orang kata pemikiran yang lambak yang dinyatakan oleh Jose Ortega y Gasset dalam bukunya The Revolt of The Masses.

    Remember! Religion is pimed-out superstition, designed to drug us with fear that they will endlessly pay to have allieviated.

    The opposite of superstition is not another superstition but the truth.

    And the truth is PHILOSOPHY.

    any differences between GM and MAMPU now? Any different U and politician outside? Only you know, should know and deserve to know!!!!!!!!!!!!!!!!!

    THX.

  2. Hahaha, seorang lagi tali barut Aspirasi, malah lebih teruk daripada tali barut tali barut yang lain kerana memainkan isu-isu agama dan memperlekehkan keintelektualan. Ini memang sifat Aspirasi.

    Ko tak payah datang menjual bohong disini. Sudahlah, tak payah nak tonjolkan kebahalulan Aspirasi, aku pasti ramai yang sudah sedar akannya.

  3. “Hey, takut masuk neraka? masuk Islam atau Kristian la…….”

    “Hey takut mati? Masuk agama buddha la!!!!!!!!!!”

    ayat-ayat mamat aspirasi ni berbaur perkauman dan menghina agama. aku cadangkan pihak-pihak yang nak melawan aspirasi membuat laporan polis terhadap kenyataan macam ni.

    tolong simpan komen ni dan trace dari mana komen ni dihantar.

  4. Aku bukan pro Mana-mana puak pun. Aspirasi mempunyai majoriti yang kurang arif dalam mengendalikan kebajikan mahasiswa. tetapi pekara yang sama berlaku atau GM yang selalu mengaku “apa-apa” pun arif khususnya dalam kebajikan mahasiswa dan sangat intelect.

    saya memang pro pure mahasiswa. Asirasi atau GM memang cabang-cabang BN dan PR. pilihan raya kampus bukan pilihan raya umum malaysia. pilihan raya umum malaysia adalah satu proses menentukan kuasa untuk menjalankan keganasan terhadap rakyat dan pengambil alih sistem tax dalam malaysia.

    Pilihan raya kampus beza pula. bakal MPP tidak berkuasa menetukan polisi UKM tetapi subject kepada polisi yang sedia ada. bakal MPP hanya boleh membangkitkan Yuran Kolej, Yuran Pembelajaran, PTPTN, sistem bas dan sebagainya yang memang datang dari suara mahasiswa dan masih tidak mencapai kepuasan. tetapi adakah ini berjaya sekira MPP GM mampu mengubah segalanya?

    Kita telah menyaksikan ahli politik melakukan propaganda semasa pilihan raya. segala komen yang dibuat adalah berunsur ketakutan dan merekalah yang boleh mengpuskan SEKIRANYA mereka diundi masuk dalam parliament.
    seperti mana yang saya kata segala pernyataan umum adalah tidak benar termasuk ini. kerena segala yang umum mesti mempunyai kekecualian. maka pernyataan umum adalah propaganda. Propaganda yang kejam adalah berunsur ketakutan yang asyik di calon-calon Gm dan Aspirasi.

    lihat secara realiti, dalam kerja penyebaaran agama penganut asyik membangkit ketakutan yang tak terlihat kepada manusia kerana ketakutan itu adalah asas untuk memeluk sesuatu agama. Cara ini telah menghina semua agama oleh penganutnya sendiri.

    Skrg, muhasabahlah diri. calon-calon GM yang sendiri mengakuan lebih baik lagi hebat daripada aspirasi adalah anda berbeza dengan calon ASpirasi? Dr segi daya intelect?

    Seorang yang banyak membaca akan rasa dia banyak lagi tak tahu kereana ilmu itu tiada limitasinya. Diskopi adalah ruang untuk berkongsi ideal bukan saluran propaganda. kalau anda seorang yang calon yang intelect, nyatakan apakah kebajikan mahasiswa yg selaras dengan kehendak sebenar, apa anda boleh lakukan………………………..

    tetapi adakah mampu mengubahnya. PMUKM bukan badan yang tertinggi dalam merancang segala polisi. Kenyataan telah menunjukan kuasa ini masih dibawah HEP, pihak universiti.

    Kenapa nak gaduh sama mahasiswa? kenapa dengan cara yang kotor dalam memancing undi? kenapa nak buat propaganda?

    Bagi sesiapa yang mencaci saya sebagai barut aspirasi saya maafkan kau kerana anda seorang penagih GM secara buta-tuli.

    Bagi siapa nak report polis atas kenyataan saya supaya saya berhenti menulis, apakan beza anda dengan orang aspirasi yang anda selalu menuduh.

    sejarah menunjukan “pemberontak” mahasiswa adalah terhadap kerajaan yang kejam bukan mahasiswa sendiri. Kita sbg mahasiswa harus bersatu untuk check and balance kuasa HEP dan univerisit. tetapi ini tidak mungkin.

    maka dengan ini saya berharap pilihan raya kampus ini mahasiswa akan undi berdasarkan calon bukan berdasarkan parti kerana bukan segala aspirasi adalah jahat, semua GM adalah baik.

  5. kita memang pun menentang kerajaan yang kejam, iaitu HEP…cuma pihak aspirasi yg nak lindung HEP…bukan shj itu, aspirasi digunakan sebagai apparatus untuk menjalankan operasi-operasi HEP….bagi saya, kalau nak buat cam tu baik namakan shj calon HEP…jangan guna calon aspirasi…macam saya cakap, kalau sendiri nak jadi bodoh, tak ape, cuma jangan anggap org lain bodoh…itu sangat menghinakan…

    satu lagi, bagi saya, kita cakap sampai mana pun, ade satu perbezaan fundamental antara dua pihak mahasiswa ini….satu bersifat perkauman…satu lagi bersifat ideological…bagi saya, perjuangan perkauman itu, sifat primodial…tak ade perbezaan dgn binatang di hutan yg cuma melindungi puak dia sendiri shj….

    negara2 lain sudah masuki era modernism dan ade sudah masuk era post modernism…kita? dalam era traditionalism lagi…boleh dikatakan kurang 100 tahun belakang mrk…

    bagi saya prinsip kita senang, kita ideological…perjuangkan nilai keadilan dan kesaksamaan…siapa halang kita, kita akan lawan…tak kisah ahli politik ke, polis ke, fru atau pun mahasiswa sendiri…

    sebab itu saya da cakap banyak kali ttg HEP ini, hormat la mahasiswa ini..jangan pergunakan mrk…buat pelbagai dasar atas nama mahasiswa, pada hal mahasiswa yang dipergunakan mrk ini cuma berfungsi menjalankan permintaan mrk shj..jangan anggap mrk ini seperti org bodoh…selalu nak gunakan dan jadikan mahasiswa sebagai benteng…

    gm tak pernah cakap kita tau semua…kita cuma cakap pulangkan semua kuasa kpd mahasiswa supaya mrk sendiri leh buat keputusan…HEP yg selalu dakwa mrk tau semua…mrk tau apa yg baik dan tdk baik utk kita..buat ini..buat tu…itu cara dia…AUKU tu satu contoh yg baik…

    saya ingin tanya, kenapa MPP tiada kuasa tentukan polisi UKM? bagi saya ini krn MPP yg lepas2 tidak menuntut kuasa-kuasa ini…yg selalunya buat, bincang bincang bincang…buat apa nak bincang dgn HEP? biar mahasiswa yg bincang antara mrk sendiri…bagi kita, dan kita akan pelopori perubahan..kalau tidak, kita akan letak jawatan sendiri..bukan cam HEP-aspirasi yg selalu dlm self-denial…

    PMUKM bukan badan tertinggi dlm buat keputusan dan polisi ukm krn MPP sebelum ini tdk menuntut perkara ini…mrk terima kuasa ini dipegang HEP…the lines of power were already drawn, and their were not brave enough to expand the line…lama kelamaan ia menjadi mandul la…

    ASPIRASI – wacana perkauman, TSB dan UPSM, CCC dan PAH

    GMUKM – wacana ideology, perjuangan nilai, “from students,for students, by students”

  6. Ini comunism ni. Hahaha. kidding.

    Learned friend. pertama sekali saya ni memang bodoh kerana banyak lagi bentu ku memang tak erti lagi tak arif.

    Aku ni pernah melalui satu pemberontak terhadap satu isu. Secara fizikalnya betapa kuat saya sorak meyorak membara semagat untuk menuntuk hak kita.

    apabila diberi peluang melihat pekara tersebut secara mendalam. betapa susahnya kita nak betindak. roboh pun tak boleh ubah pun tak boleh………… memang pening. sebelum itu memang saya melaungkan segala slogan, puisi dan segala-segalnya seperti anda telah huraikan seperti siapa halang tetap lawan……..

    ku memang hormati anda kerana bersemagat tanpa boleh dihalang oleh siapa-siapa pun. tetapi di sini saya mungkin boleh memberi sidikit nasihat atau persoalan yang berbunyi bgmn anda ingin berubah(semua orang memang mau berubah) tanpa menyerdari dimanakah masalah pokok telah berlaku.

    mungkin ini kau boleh berkongsi dengan kita.

    PMUKM by, for the student will end up by enslaving the student.

    Ku harap GMUKM menang dan membuat perubahan yang cukup bagus untuk mahasiswa dan mahasiswi.

    Tetapi hajat saya adalah mengabungkan semua mahasiswa yang so call berideologi tanpa ada puak lain untuk mengukuhkan kuasa mahasiswa bagi meningkatkan kuasa tawar-menawar(bargaing power) untuk kebajikan mahasiswa.

    if i were u i wont say ASPIRASI – wacana perkauman, TSB dan UPSM, CCC dan PAH
    GMUKM – wacana ideology, perjuangan nilai, “from students,for students, by students.

    because it really sound noob just like me..

  7. satu lagi, diskopi bukan satu saluran propaganda..diskopi adalah satu platform utk berdiskusi dan berwacana ttg idea…membantu mahasiswa membuat satu informed decision…diskopi mempunyai prinsip menyokong sesiapa sahaja yang membawa wacana idea dan politik idea…

    tidak kisah liberal, socialis, komunis, kapitalis, deist, atheist, islam, christian, buddha atau apa2 shj…yg masalahnya disini, terdapat golongan tertentu yg tdk dapat keluar drpd wacana perkauman..melayu mesti sokong melayu, cina mesti sokong cina dan india sokong india, apa yg dipanggil the “monopoly of racial compartmentalisation” …itu shj yg mereka tau…

    bila suruh shj mrk berbicara ttg hal lain, ternganga mulut…bila kemiskinan melanda, takde yg terkecuali, baik melayu, cina atau india…ini yg tidak difahami dan tidak mahu difahami mrk…

  8. Ok la ok la, sokong GM la… banned Asipirasi la…..

  9. laaaaaa…..mamat ni! biler plak orang suruh banned Aspirasi. tak ader saper yang suruh banned Aspirasi. orang cumer cakap kalo nak bertanding, bertandinglah secara adil dan saksama. jangan nak menipu, mengugut, memaksa dan membodoh-bodohkan mahasiswa khususnya budak-budak first year.

    kalo nak bertanding, bertanding la atas kapasiti, merit dan keupayaan diri sendiri. jangan la dok menggunakan jentera pentadbiran HEP dan Kolej. jangan dok pakser budak-budak first year jadi pak guard kat kolej. jangan dok tabur fitnah yang gmukm nak masuk kolej buat kacau. jangan la nak dok menggunakan duit yuran yang student bayar tu untuk kempen aspirasi. duit yuran yang student bayar tu bukan hanya untuk jentera dan calon-calon aspirasi jer.

    kalo aspirasi guner duit yang dibekalkan oleh HEP atau Kolej hanya untuk jentera dan calon aspirasi sahaja, itu dah namernya KORUP.

    duit yuran student bukan untuk kepentingan segelintir student-student aspirasi sahaja. duit yuran student sepatutnya dikongsi oleh semua student bukan digunakan untuk kempen aspirasi dan makan-minum jentera aspirasi semata-mata.

    benda-benda yang korup macam ni la yang kita nak lawan. tapi takkan la aspirasi nak lawan sebab aspirasi adalah calon yang diletakkan oleh HEP dan bukan diletakkan oleh mahasiswa sendiri.

    kalau aspirasi betul-betul yakin dengan kemampuan sendiri, buat la debat terbuka. kita lawan idea dengan idea. orang tak suruh aspirasi dibanned la. orang suruh jentera dan calon aspirasi berdiri sendiri tanpa bantuan pihak HEP dan pihak pengurusan Kolej.

    orang cadangkan aspirasi buat debat terbuka supaya semua student boleh melihat calon mana yang lebih berkemampuan, berkredibiliti dan punyer merit.

    ada berani ke aspirasi?

  10. mamat diskopi saya sokong u…… yeah……..

    ini lah orang kata tak emosi. bagaus terima terima…

  11. hihihihihi..dah kalah menghilang ke?…kalah besar pula tu..ape crita?…system candidate will always win the race!..mahasiswa udah matang nilaikan calon yg mana berbakat atau tidak!..hihihi..

  12. saya kira analisa sedara agar timpang bila mengatakan saya kalah besar. peningkatan undi berbanding tahun lepas menunjukkan bahawa pelajar semakin inginkan perubahan.

    kami yakin perubahan semakin pasti. tahun depan milik KAMI.

  13. kalah menang bukan point utk kita hina ataupun caci sesapa. da dpt kuasa, sila gunakan dgn sebaik mungkin! jgn nak lenggang kangkung shj! itu adalah mandat n tanggungjwb yg daripada mahasiswa utk melaksanakan kebajikan dan pembelaan ke atas mereka.

  14. harap murugadas tunaikan manifesto di fakulti kita. fssk lepas ni akan dpt kemudian kelas pertama ya murugadas?

    haris, ko yang kalah kena ingatkan murugadas tuh!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: