Apa itu Kapitalisme?

Kapitalisme merupakan sistem ekonomi berdasarkan pasaran bebas, persaingan bebas, berangsangkan keuntungan dan milikan persendirian kaedah-kaedah pengeluaran. Kapitalisme menggalakan pelaburan persendirian dan perniagaan, berbanding ekonomi kawalan kerajaan. Pelabur dalam syarikat persendirian (pemegang saham) juga memiliki firma tersebut dan dikenali sebagai kapitalis.

Dalam sistem ini, individu dan firma-firma mempunyai hak untuk memiliki dan menggunakan kekayaan untuk menjana pendapatan dan untuk menjual beli buruh dengan gaji tanpa kawalan kerajaan atau dengan kawalan yang minima. Keperluan meregulasi ekonomi dicapai melalui pengoperasian kuasa-kuasa pasaran dimana harga dan keuntungan menentukan dimana dan bagaimana sumber diagih dan digunakan.

9 Responses

  1. jadi satu ekonomi pasaran bebas tanpa kapitalism adalah suatu ekonomi yg private citizens boleh jual beli tapi tak memiliki the means of production?

    Saya rasa dunia dah saksikan how well that goes. Cuba baca sejarah ekonomi India 1947 – 1990, iaitu era sebelum Manmohan Singh (ketika manjadi menteri kewangan) meliberlisasikan ekonomi.

  2. Selepas ni tolong sapa2 write tentang apa itu Anarkisme boleh?

  3. Macam best je topic ni,malangnya aku x boleh nak sembang panjang pasal kebzan yang melanda.

    Pasal jemputan utk jadi writer tu,memang best.Cuma lu business kopi,gua business teh tarik hahahaha!xpe2..janji kongsi2 idea sambil menjana pemikiran..

    perhaps ada orang yang lebih genius dari aku,tapi ape yang aku tau,aku open je kalau nak berkongsi2.

    thanks for invitation.i’m glad,sila2 la invite sayep,okay?

  4. Tetapi mustahil untuk kapitalisme utk tidak berada di dalam satu-satu sistem yang mengamalkan ideologi pasaran bebas, bahkan pasaran bebas itu sendiri memerlukan metod seperti kapitalisme untuk terus berfungsi kerana ‘nature’ dan ciri-ciri yang saling memerlukan di antara keduanya.Pasaran bebas tanpa kapitalisme adalah bukan pasaran bebas.

    Dan ekonomi yang di mana sekumpulan orang perseorangan atau ‘capitalist’ yang tidak memiliki the means of productions adalah hampir kepada sistem sosialisme.Bagaimana sosialisme dapat diadaptasikan kepada satu-satu sistem yang mengamalkan polisi pasaran bebas?

  5. Terima kasih atas informasinya

  6. kurang dapat dimengerti penjelasannya

  7. hebatkah kapatalisme?..sekiranya ya kenapa dan sekiranya tidak kenapa?…boleh tolong dijawab?…

  8. Maksud di atas tu untuk Liberalisme.. Kapitalisme secara ringkasnya di definisikan sebagai monopoli.. Yang kaya bertambah kaya.. Yang miskin bertambah miskin.. Orang atasan menekan orang bawahan.. Orang atasan mendapat habuan yang tinggi manakala orang bawahan tidak mendapat apa-apa.. Liberalisme lebih kepada hak sama rata.. lebih kepada demokrasi.. tetapi tidak kepada Kapitalisme yang lebih kepada orang atasan..

    Sekian…

  9. makasih informasinya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: