Sosialisme Malaysia 2008: Jom Turun!

sosialisme 2008
sosialisme 2008

Bila? Pada 7hb November – 9hb November 2008 (Hari Jumaat – Hari Ahad) yang akan datang ini.

Kat mana? Kolej New Era, Kajang.

Macam mana nak ke sana? Senang je. Naik komuter sampai ke stesyen Kajang. Keluar je dari stesyen komuter Kajang, dalam 5 minit jalan kaki dah sampai kat Kolej New Era. Ikut je bendera PSM (yang berlambangkan tangan kiri digenggam) yang dipasang di tepi jalan.

Macam mana nak join? Daftar diri dengan menelefon nombor 012-6045807 atau email ke socialismmalaysia08@gmail.com. Sila daftar segera sebab tempat adalah terhad.

Bayaran? RM50.00 seorang. Untuk student RNM10.00 seorang. Tapi mana-mana student atau mereka yang tak bekerja yang berminat untuk menyertai tetapi tak ada duit nak bayar, ianya boleh dirundingkan dengan pihak penganjur.

Tempat Tinggal ? Bagi mereka yang tidak berkemampuan untuk menginap di hotel di sekitar Kajang, sila kontek penganjur lebih awal. Penginapan percuma di pejabat PSM atau di rumah teman-teman PSM boleh diuruskan.

Bahasa Pengantar? Bahasa Malaysia dan Inggeris. Terjemahan kepada Bahasa Mandarin dan Tamil akan disediakan jika ada permintaan dari peserta.

Apa aturcara programnya? Sila rujuk jadual program di bawah:

Hari Pertama: Jumaat (7hb November 2008)

Jam 8.00 malam: Rapat Umum Pembukaan: Sosialism Abad Ke-21

Pengerusi : Amin Iskandar

Pemidato : Nasir Hashim (Pengerusi PSM)
Syed Shahril (Presiden MTUC)
Mat Sabu (Naib Presiden PAS)
Manuel Guzman (Duta Venezuela)
Said Zahari (Wartawan/Penulis/Bekas Aktivis Politik)
Saraswathy (Timbalan Pengerusi PSM)
Leung Kwok-Hung (Liga Sosial-Demokrat Hong Kong)

Malam Pemuda Revolusi 2008

Hari Kedua: Sabtu (8 November 2008)

Sessi 1 (9.00 pagi – 10.30 pagi): Krisis Kapitalisme – Krisis Kewangan, Makanan dan Minyak

Pengerusi : Rajamoorthy (Third World Network)
Pembicara 1 : Lee Mah Hui (Pakar Ekonomi)
Pembicara 2 : Mikael Von Knorring (Swedish Left Party)

Sessi 2 (11.00 pagi – 12.30 tengahari): Pemanasan Global: Bagaimana Untuk Menanganinya?

Pengerusi : Nizam (Sahabat Alam Malaysia)
Pembicara 1 : Terry Townsend (Democratic Socialist Party, Australia)
Pembicara 2 : Jonathan Neale (Socialist Workers Party, UK)

Sessi 3 (2.00 ptg – 3.30 ptg): Revolusi dan Kontra-Revolusi di Latin Amerika

Pengerusi : Amer Hamzah (Peguam Hak Asasi Manusia)
Pembicara 1 : Jorge Martin (Sekretari Internasional Kempen “Hands Off Venezuela”)
Pembicara 2 : Lisa Macdonald (National Coordinator Australia-Venezuela Solidarity Network)

Sessi 4: 4.00 ptg – 5.30 ptg: Pengkhianatan dan Kuasa Rakyat di Asia Tenggara

Pengerusi : Noraini Othman (Ahli Akademik IKMAS)
Pembicara 1 : Giles Ungpakorn (Peoples Coalition Party, Thailand)
Pembicara 2 : Francisco Nemenzom (Chairperson Labanng Massa, Filipina)

Sessi 5: 8.00 mlm – 9.30 mlm: Nepal Di Bawah Pemerintahan Maoist

Pengerusi : Elizabeth Wong (Parti Keadilan Rakyat)
Pembicara 1 : Ved Jung Singh (Central Committee – CPN-Maoist-Nepal)
Pembicara 2 : Siritunga (United Socialist Party Sri Lanka)

Sessi Tayangan Filem: 9.30 mlm – 11.30 mlm

War on Democracy arahan John Pilger
PSM 10 years & Dokumentari Fahmi Reza REVOLUSI 1948

Hari Ketiga: Ahad (9 November 2008)

Sessi 6: 9.00 pagi – 10.30 pagi: Kiri di dalam Politik Pakatan

Pengerusi : Shahrir
Pembicara 1 : Katrina Pujiastuti (Sekretari Internasional, PAPERNAS, Indonesia)
Pembicara 2 : Jeyakumar (Central Committee PSM)

Sessi 7: 11.00 pagi – 12.30 tengahari: Islam dan Sosialisme

Pengerusi : Masjaliza Hamzah (Sisters in Islam)
Pembicara 1 : Farooq Tariq (Parti Buruh Pakistan)
Pembicara 2 : Mat Sabu (Naib Presiden PAS)

Sessi 8: 2.00 ptg – 3.30 ptg: PSM – 10 Tahun dan Kehadapan

Pengerusi : Amir Muhammad (Pengarah Filem)
Pembicara 1 : Tan Jing Quee (Bekas Pimpinan Barisan Sosialis Singapura)
Pembicara 2 : Arutchelvan (Setiausaha Agung PSM)

Sessi Penutup: 4.00 ptg – 5.30 ptg: Membangunkan Kekuatan Kelas

Pengerusi : Sivarajan
Pembicara 1 : Nasir Hashim (Pengerusi PSM)
Pembicara 2 : Hassan Karim (Presiden PRM)
Pembicara 3 : Kohila (Jaringan Rakyat Tertindas)
Pembicara 4 : CC Yong (Bekas Pimpinan Parti Buruh)
Pembicara 5 : Cikgu Ishak (Anggota Pengasas Parti Rakyat)

Lagu Internasionale!

6 Responses

  1. daftarkan namaku…

    dan aku mahu merakam boleh ka?

  2. aisey, mana nama farish a. noor? tak enaklah tidak ada kolumnis uol…

  3. lepas stadi 3-4 bulan, tahun depan keluar plak:

    Liberalisme Malaysia 2009. Jom Turun!

    hehehe

  4. hahaha..tak mungkin kot. orang liberal tak akan buat begitu🙂 tetapi jika mungkin ialah berkaitan isu kebebasan dan termasuk kebebasan ekonomi..

  5. untuk maklumat program terkini sosialisme malaysia 2008, sila klik: http://socialismmalaysia08.blogspot.com/

  6. kalo pagi yang sesi fahmi reza jeq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: