Global Peace Festival? Ape bende ni?

Semalam tuk telah dipanggil oleh seorang kawan, dia panggil tuk untuk menghidu bau sesuatu konspirasi yang pada pandanganya menyesatkan orang ramai. Mulanya tuk pun ambil ringan jer, tapi bila tuk korek-korek buat intipan tak sekadar mana melalui internet, tuk sendiri terkejut dengan penemuan yang tuk dapati. Tapi tuk tak mahu buat tomahan, sebaliknya tuk nak ajak pembaca sekalian untuk ikut sama dan lihat sendiri akan bukti-bukti yang telah tuk temui.

Mula-mula sekali ushar ini Global Peace Festival. Fuh nampaknyer seperti suatu usaha yang amat baik bukan? Gobal Peace wao, Keamanan Sejagat, hebat dan suatu usaha yang membanggakan. Apa pula yang tuk sangsi dengan benda ni? Haa.. sekarang pulak tinjau dia punye partners . Ader nampak Ministry of Arts, Culture and Heritage? Ader nampak dia punyer media partners? dia punya supported by? Tengok betul-betul, nanti boleh nampak Ministry of Youth and Sports, Tourism Malaysia, dan Ministry of Higher Education. Wah wah wah… nampaknyer festival ini ader sokongan baik daripada kerajaan Malaysia. Haa pastu ambil perhatian kepada jointly oraganised by. Ade nampak United Nation Association Malaysia? nampak Universal Peace Federation? Ambil perhatian penuh dengan pengelola dia ini.

Haa, sekarang ape pulak yang tuk nak hebohkan? Haa sebelum itu ushar sikit dia punye history. Haa ade nampak? Ape ke bende tu? “Founded in 2006, it is quickly spreading around the globe uniting people as one family under God.” Hem.. skali imbas tuk cam suke jer ayat tu… tapi tuk dah lame makan garam, sejak biler kerajaan Malaysia liberal dalam nak taja benda-benda yang plural ni? Eh.. memang tuk ni pluralist, tapi sejauh yang tuk tau, Kerajaan Malaysa tak dak lah nak beria-ria menaja aktiviti-aktiviti pluralist. Hem, tuk pun mula sangsi, tuk kaji lagi.

Tuk sambung investigation tuk, kita pi sini pulak Universal Peace federation . Ini dia punya penganjurlah, itu festival peace. Ushar sikit objektif dia, tuk tak senanglah dengan dia punya objektif “One Family Under God™”. Pastu tuk ushar pulak dia punya leadership, ada presiding council. Tuk perasan yang dia punya Co-Chairman tu nama dia Dr. Hyun Jin Moon . Tuk tak senanglah dengan nama tu, entah pasai apa. Mungkin tuk pernah mendengar sesuatu yang negatif tentang dia kut? atau mungkin tuk ingat dia ni tak betul sikit.

T uk pun pilah ushar siapa mamat ni? Tuk bukak wikipedia dan search lah, siapa Dr. Hyun Jin Moon ni. Bila tuk nampak dia punya profile kat wikipedia, tuk terkejut macam tikus! Apakah jadah? Nah hang pa ushar sendiri Dr. Hyun Jin Moon . Dia ni president kepada Family Federation for World Peace and Unification (FFWPU). Dia kira ketua kepada Gereja Unification la. So what? Cucu-cucu sekalian, bersedialah untuk mendengar fakta yang paling mengejutkan!

Unification Churh ini sebenarnya banyak muka! Tengok sini . Bila hangpa baca yang itu, hangpa akan sedar bahawa mamat yang memulakan Unification church ni adalah bapak kepada Dr. Hyun Jin Moon dan bukan itu sahaja anda juga akan sedar yang Unification Church ini sebenarnya adalah Universal Peace Federation!!! Hanpa nampak tak kat wiki Unification Church tu ada tulis “Commentators have mentioned Moon’s belief in a literal Kingdom of Heaven on earth to be brought about by human effort as a motivation for his establishment of groups that are not strictly religious in their purposes.” Apa ni??? Macam Ayah Pin punya kerajaan langit ja!!! Tapi itu belum lagi apa-apa.. fakta seterusnya merupakan fakta yang menyebabkan tuk terkejut sampai tak terngaum!

Tuk teruskan untuk investigate siapa pula Sun Myung Moon, dan tuk tergigil akan kegilaan yang tuk saksikan kat wikipedia tu. Tuk tak tau nak kata apa! Hangpa tengok sendiri, ” is the Korean founder and leader of the world-wide Unification Church and of the larger Unification Movement which owns, operates or subsidizes many organizations involved in political, cultural, mass-media, and other activities. One of the best known of these is the Washington Times newspaper.”

Tuk hampir muntah darah, bila tuk baca “Moon has said that he is the Messiah and the Second Coming of Christ and is fulfilling Jesus‘ unfinished mission”. What da heck? Kesesatan yang begitu terancang sampai boleh dapat sokongan Kerajaan Malaysia untuk buat program dia kat Malaysia? Woi! apa ni!!! Siapa yang bertanggungjawab ni? Tapi ini cuma siastan yang tuk buat pakai internet, tuk tak pasti kesahihannya. Eh kalau-kalau si mamat “AKU DAH LAMA PERHATIKAN KAU” yang tinggal komen no 6 kat “Pakatan Rakyat Cakap Tak Serupa Bikin!” duk tengah baca dia mesti nak marah tuk lagi kan? Oleh yang sedemikian tuk tak nak tanggung apa-apa terhadap siasatan yang tuk kemukakan ini. Hangpa ada otak, hangpa semua bijak pandai, hangpa sendirilah yang tenung-tenungkan! Tuk cadangkan hangpa buat research hangpa sendiri. Pi baca sendiri.

Oh and by the way terima kasih kepada Nakamura yang telah bertindak sebagai Whistle Blower terhadap hal ini. Your concern is much appreciated.

4 Responses

  1. LOL this is suspicious.Why would the malaysian govt even think about wanting to co operate with the Unification church if the founder claimed to be “the Messiah and the Second Coming of Christ and is fulfilling Jesus‘ unfinished mission”..hmm..
    If Malaysia also claimed to be an Islamic state then..this is ..i don’t know..like a joke?
    Yeah,we gotta turun padang to make our own research too.haha.

  2. it’s a collaboration yea..

  3. But come lah and have a look what they’ve got there.LOL

  4. Alaaaaa…. biasa lah… bila nampak logo UN je, terus govt Msia akan support… tak buat research at fact-check. Ini dah jadi normal procedure untuk Msian state…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: