Tukar Tiub Lebih Lebih!!!

Hari ini tuk baca kat blog Tukar Tiub (blog Hishamuddin Rais) yang universiti-universiti Malaysia tidak tersenarai dalam senarai 200 universiti terbaik dunia oleh Times Higher Education- QS. Si Isham pula duk ketawa dalam perli. Persoalan saya, apa gunanya universiti kita tersenarai jika masyarakat kita masih tak boleh pakai? Kalau sekali pun universiti Malaysia tersenarai dalam list tu, tuk tak heran la. Yacka pui!

Apa guna kedudukan sebegitu jika masyarakat masih dihimpit dengan pemikiran sempit? Apa guna tersenarai bila masyarakat kita masyarakat yang tak segan dibuli? Sudahlah jangan harap nak berstatus international when we dont even care about our future. We have become a society that is selfish and ignorant. Our university is not an institution of education, its a manpower production house. People dont go to universities in Malaysia to build themselves. They go there to get paper approval, so can get a high paying job! They study not because they appreciate knowledge, they study to get qualification. They have made education a commodity!

Have you fellas read the article by Vanguard on whether Malaysian students can think? They cant even think!, and you expect them to give you world class universities? Isham blamed the chancellors, but i think its the society that has to be blamed. We can never be world class when we treat education as a commodity! Nobody cares about the quality of education in Malaysia. Kita mia masyarakat adalah jenis yang malas dan suka berlagak pandai, dan penuh dengan hipokrasi! birokrasi dan macam-macam kera basi lagi.

Sudahlah Isham, tak payah nak lebeh-lebeh! Tak payah nak pertikaikan kualiti universiti kita, itu satu kisah sedih yang menyakitkan hati. Kalau awak jadi chancelor sekali pun, tak akan berubah mahasiswa kita. kerana mereka sudah diperbodohkan, dibutakan, dan dipekakkan dan tidak ada apa yang boleh membuka minda mereka lagi. Yang mereka pandai, ialah pandai dapat A berderet-deret, pandai menjadi konsumeris yang hebat-hebat dan pandai mengkritik aje. Kadang-kadang tahap kritikan diapa pun hancuk! Tak boleh pakai!

Bila masyarakat kita sudah tak boleh pakai, lupakanlah taraf universiti. Just think about it, we have students who even graduate from foreign universities, but what have they done for the betterment of our university or society? One good example would be that Khairy Jalaludin guy or whatever his namelah. To Isham, look old man universities dont define society, society defines the university. The quality of the society is depicted through institutions as this. So dont fool your readers by telling them that the cancelors of the universiti yang tak boleh pakai, sebenarnya kita lah yang tak boleh pakai.

4 Responses

  1. Yo brother, I don’t think that pelajar kita x boleh pakai..mmg betul apa yg isham kata..universtiti kita telah di haprak kan oleh munkee cancellor yg membodek kerjaan semata2… minda pelajar diperosokan ..kenapa UM dulu Ok kenapa skrg tidak..yg bersalah adalah pemerintah kerana mengngkat golongan munkeee menjadi pemerintah unuiversiti..lihat kardi ..lihat cancelor munkee uitm ..masai tebal tuuu..tak haprak ker..
    dimanakah tiada politik dimalaysia ini..lihat bolasepak ..org politik pegang..hancur..dan semua nya hancur keran hasil dari munkee2 politik yg baghal dan bahlol…bakal TPM yg baru..Mat Taib ..x munkee ker tu..

  2. campur tangan daulah pada institusi sivil adalah satu bentuk hegemoni yang pada akhirnya menyebabkan proses pembodohan keseluruhan sistem dan sesungguhnya kita hidup dalam sistem yang bodoh itu kini. hakikatnya universti tidak lagi dilihat sebagai barisan hadapan yang menjuarai isu rakyat tetapi tidak lebih dari kilang2 melahirkan robot2 tanpa jiwa. universiti di Malaysia ini bagaikan sebuah kem BTN yang sangat besar!

  3. Kebun500, kalau pelajar kita boleh pakai, apsal selama ini politik haprak terus bercambah? Apdal pelajar-pelajar kita tidak mengubah apa-apa? Ha kalau nak kata pandai intelek tapi tak buat sebarang perubahan pada sistem masyarakat yang dah haprak, kire tak gunalah tu. Ini same macam yang vanguard ketengahkan, seperti dalam buku Syed Hussein Alatas, we need a working intelect class, right now we dont even have a thinking class.

  4. Nice article… thanks for sharing.. keep it up ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: