Excuse Me While I Puke

Dear readers and authors, allow me to bring you a piece by Almahera Idris. Almahera is our first freelance contributor. Hopefully she will become a permanent contributor. Thank you Almahera.

Excuse Me While I Puke

By Almahera Idris

As much as I worry about the state of things to come, I can’t help but feel disgusted.

When times are good, they roll around in profit and pay themselves big fat paychecks and hefty bonuses.
When times are bad, they turn to Uncle Fed for help.
In essence, profits are kept private, while losses are borne by the public.

When times are good, recklessness and imprudence is justified in the name of market competition and market innovation. Regulatory authorities are viewed with disdain.
But when things turn awry, everyone suddenly turns to these same authorities for help, and increasing calls are made for “tighter regulations” and “greater risk management”.

You can’t have the best of both worlds. You can’t be greedy.
If, in good times, you want to be unbridled and let the “forces of the market” guide you, then you should be prepared to let these same forces clean things out once in a while. Let that same market, that which you had so fervently worshipped, rebalance the wealth that you had so greedily and recklessly squandered.

But what about systemic risk, you say?
Hmmph.
Did you even think about that when you were hot-stamping “innovation” all over your rotten assets?

Excuse me while I puke

12 Responses

  1. That’s why we must have a disciplined government who aren’t afraid to say “no”. Currently there is no such system called “capitalism” or “free markets” in operation. We have an “unfree market”, where markets exist, but they are invaded by the state through negative and and positive interventions.

    I am as much opposed to taxes and regulations as i am for corporate subsidies and tariffs.

  2. hujah ini “there is no such system called “capitalism” or “free markets” in operation”, adalah hujah yang turut digunakan oleh kaum sosialis dan juga islamis. cuma perkataan “capitalisme” itu ditukar kepada “sosialisme” atau “islam”, manakala perkataan “free market” pula ditukar kepada “fair market” atau “islamic economy”. hujah-hujah yang sebegini sukar untuk aku terima.

    soalan aku ialah kenapa ” currently there is no such system called “capitalism” or “free markets” in operation” ? kenapa ini berlaku?

    mana-mana sistem yang tidak wujud atau tidak beroperasi membawa makna bahawa kompleksiti sistem kehidupan manusia sekarang ini tidak boleh dianalisis hanya dengan cara pandang ekonomi semata-mata. aspek-aspek lain seperti struktur, budaya, politik, agama, tingkahlaku, psikologi dan lain-lainnya harus diambilkira di dalam membuat analisa kita.

    dan sepertimana yang telah aku hujahkan dahulu, analisis ekonomi tanpa mengambilkira analisis tingkahlaku politik adalah analisis yang tempang. dan dalam konteks ini aku masih berpendirian bahawa pasaran bebas adalah alat ideologi untuk menumpukkan modal dan meneruskan penguasaan ekonomi kaum borjuis ke atas massa rakyat.

  3. Wei, kat sini pun nak mengacau aku ke? kekeke…

    Bila aku guna perkataan “capitalism” dan “free market” aku cuma maksudkan sistem ekonominya. Kalau dimasukkan sistem sosial, politik..etc aku guna perkataan “libertarianisme”, ada yg gunakan “liberalisme”, tapi aku rasa perkataan tu dah banyak kali disalahgunakan.

  4. terlupa plak, pasal analisis ekonomi dan politik, aku setuju, ia takleh diasingkan. Sbb itu org2 spt aku ngan abg amin menyokong penceraian antara hubungan perniagaan dan politik. Aku rasa ko pun setuju yang kalau org politik ada kepentingan perniagaan ataupun org perniagaan ada kepentingan politik sistem ekonomi/politik/sosial mana2 pun akan barai. ye tak?

  5. wan fadzrul….dude,

    i really love u. i mean not in those sexual or lovey-dovey way. i’m straight by the way. (although i would argue that even sexual orientation is social construct and milieu influenced. hahaha) but i love ur passion dude. seldom i come across young people like u that have so much conviction and passion in intellectual discourse. i find that young people in this country (those who are in local U wth the exception of diskopi group of course. hahaha) are generally more interested in consuming artifact of popular culture rather than thinking, debating and discoursing ideas.

    u are a rare breed in the hyper-reality world of super hyper capitalism. damn capitalism! hehehe.

  6. Oh how sweet… How about me then?

  7. Oh by the way excellent piece Almahera!!! You took the words our of my mouth. Hey i wanna contribute aswell! How do i write in? Diskopi Admin… any guideline?

  8. Aik, nama aku pun masuk sini?

    Struktur sosialis memerlukan (bahasa lembut bagi membela) kapitalis yang mereka lawan..bukan kapitalisme yang sebenar🙂 Tapi jangan sebut ini kepada orang sosialis, marah dia nanti..

    Sshh..diam-diam Wan! hehehe

    * Usik-usik after raya!

  9. Amin..mintak link Diskopi kat Becok boleh? Nanti i link’kan becok dari Diskopi… nak?

  10. buat jenifer yang baik,

    kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan. please contact diskopi admin if u are interested to contribute in our blog.

    btw, u are great too. infact u are awesome! u made me think hard and i must say that its not easy for me to reply to you.

    keep on questioning especially ideas that come from your brothers, sisters, friends, peers, parents, teachers, lecturers, professors and me ! hehehe

  11. Dato Harimau,

    Buat masa ni saya tak letakkan sebarang link ke blog saya. InsyaAllah sedikit masa lagi…selepas CeritaDewi lestrasi, hehe

  12. Malburu,

    Sama gak kat sini, berapi sungguh samapi skrin aku nak terbakau.kekeke. Nasib baik ko tak “love” aku macam ‘gitu’, kalau tak keybord aku dah rosak sbb kene muntah lololol…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: